Dan borca

Dan borca – 4. Juli

Dan borca

Dan borca - 4. juli

Od početka rada Manonija kroz svoje proizvode promoviše nasleđe antifašističke borbe Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije, jer smatramo da je to važan period istorije koji treba slaviti i na koji treba da budemo ponosi. Nažalost to je nasleđe koje se sistemski gura u zaborav kroz različite oblike revizionizma. Verujemo da je korisno na različite načine održavati sećanje na hrabru i požrtvovanu boru partizanki i partizana Jugoslavije, i da je antifašističko nasleđe važan segment u stvaranju novog i pravednijeg društva.

Povodom obeležavanja Dana borca (4. juli) i Dana ustanka naroda Srbije (7. juli) u periodu od 4.7. do 10.7. poklanjamo dodatnih 10% popusta na sve iz naše SF-SN kolekcije.

Popust ostvarujete uz kupon: 4JUL2023

O Danu borca

Dan borca, koji je nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka. Kuća u kojoj je održana ova sednica bila je u vlasništvu Vladislava Ribnikara. Posle rata Ribnikar je kuću poklonio Komunističkoj partiji za osnivanje muzeja „4. juli“.

Dan borca je za državni praznik proglašen 26. aprila 1956. godine i obeležavao se svake godine u čitavoj zemlji. Posle raspada SFR Jugoslavije, postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, ali se kasnije obeležavao samo u Srbiji, gde je ukinut 2001. godine odlukom Vlade Srbije. Muzej je zatvoren za posetioce 2000. godine, a aprila 2003. godine je kuća vraćena porodici Ribnikar.

Pored Dana borca, koji se obeležavao u celoj Jugoslaviji, postojao je i praznik pod nazivom Dan ustanka, koji se obeležavao u svakoj republici i pokrajini određenog datuma:

  • Srbija (7. jul) — oružana akcija Rađevačke partizanske čete, pod komandom Žikice Jovanovića Španca u Beloj Crkvi, kod Valjeva.
  • Crna Gora (13. jul) — početak tzv. „Trinaestojulskog ustanka“.
  • Slovenija (22. jul) — oružana akcija Rašičke partizanske čete kod Tacena, u blizini Ljubljane.
  • Bosna i Hercegovina (27. jul) — napad gerilskih odreda Bosanske krajine na Drvar, Bosansko Grahovo i Oštrelj i njihovo oslobođenje.
  • Hrvatska (27. jul) — napad gerilskih odreda iz okoline Donjeg Lapca na Srb.
  • Makedonija (11. oktobar) — oružana akcija Prilepskog partizanskog odreda u Prilepu.

Pogledajte sve prizvode iz naše kolekcije SF-SN koja je inspirisana nasleđem antifašističke borbe.