Dan borca

Dan borca

Dan borca

Čestitamo vam Dan borca!

Povodom obeležavanja Dana borca, u periodu od 4. jula do 10. jula odobravamo besplatnu poštarinu na teritoriji Srbije za majice, dukerice i cegere. Za kupce van Srbije odobravmo popust od 2€.

Dodatno ćemo od svake kupovine odvojiti 10% sredstava i donirati za prikupljanje pomoći ugroženima od COVID-19.

Da biste ostvarili besplatnu poštarinu potrebno je da prilikom kupovine na strani „KORPA“ u polju <KOD KUPONA> kopirate tekst: danborca

Za kupce van Srbije odobravamo popust od 2€ – vrednost koja je jednaka iznostu poštarine u Srbiji. Kupon za kupce van Srbije: danborca2020

Ukoliko imate neke probleme sa korišćenjem kupona pogledajte ovo kratko uputstvo.

Za dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte putem maila: manonijadesign@gmail.com

O danu borca

Dan borca, koji je nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka. Kuća u kojoj je održana ova sednica bila je u vlasništvu Vladislava Ribnikara. Posle rata Ribnikar je kuću poklonio Komunističkoj partiji za osnivanje muzeja „4. juli“.

Dan borca je za državni praznik proglašen 26. aprila 1956. godine i obeležavao se svake godine u čitavoj zemlji. Posle raspada SFR Jugoslavije, postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, ali se kasnije obeležavao samo u Srbiji, gde je ukinut 2001. godine odlukom Vlade Srbije. Muzej je zatvoren za posetioce 2000. godine, a aprila 2003. godine je kuća vraćena porodici Ribnikar.

Pored Dana borca, koji se obeležavao u celoj Jugoslaviji, postojao je i praznik pod nazivom Dan ustanka, koji se obeležavao u svakoj republici i pokrajini određenog datuma:

  • Srbija (7. jul) — oružana akcija Rađevačke partizanske čete, pod komandom Žikice Jovanovića Španca u Beloj Crkvi, kod Valjeva.
  • Crna Gora (13. jul) — početak tzv. „Trinaestojulskog ustanka“.
  • Slovenija (22. jul) — oružana akcija Rašičke partizanske čete kod Tacena, u blizini Ljubljane.
  • Bosna i Hercegovina (27. jul) — napad gerilskih odreda Bosanske krajine na Drvar, Bosansko Grahovo i Oštrelj i njihovo oslobođenje.
  • Hrvatska (27. jul) — napad gerilskih odreda iz okoline Donjeg Lapca na Srb.
  • Makedonija (11. oktobar) — oružana akcija Prilepskog partizanskog odreda u Prilepu.
admin
Grafički dizajner. Umetnik. Trkač.
manonijadesign@gmail.com