solidarni proizvod priroda i borba

Solidarni proizvod: Priroda i borba

Novi solidarni proizvod

Majice od organskog pamuka sa motivima ugroženih životinja.

Solidarni proizvod je limitirana linija proizvoda od kojih deo profita doniramo inicijativama i grupama koje se zalažu za unapređenje društva i stvaranje boljih životnih uslova.

Ove godine su to Društo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Udruženje Ljubitelji konja Medoks. 

Saznajte detalje o solidarnom majicama, razlozima i načinu na koji sve funkcioniše.

Novi solidarni proizvod

Majice od organskog pamuka sa motivima ugroženih životinja.

Solidarni proizvod je limitirana linija proizvoda od kojih deo profita doniramo inicijativama i grupama koje se zalažu za unapređenje društva i stvaranje boljih životnih uslova.

Ove godine su to Društo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Udruženje Ljubitelji konja Medoks. 

Saznajte detalje o solidarnom majicama, razlozima i načinu na koji sve funkcioniše.

solidarni-proizvod-logo

Šta je to Solidarni proizvod?

Ideja za Solidarni proizvod je nastala 2020. godine iz potrebe da svojim radom pomognemo inicijative koje daju velik doprinos u borbi za bolje društvo. Želja nam je bila da razvoj modela koji bi omogućio da zajedno sa kupcima doniramo sredstva i tako zajedno solidarno doprinesemo u rešavanju problema i unapređenju društva u kome živimo. Tako smo razvili prve solidarne majice u februaru 2021, a prikupljena sredstva smo donirali Solidarnoj kuhinji.

Solidarni proizvod je linija proizvoda od kojih deo profita doniramo inicijativama i grupama koje se zalažu za unapređenje društva i stvaranje boljih životnih uslova.

Na ovaj način želimo da sa svojim znanjem i veštinama pomognemo rad grupa sa kojima delimo iste principe i načela. Cilj je da kroz solidarni proizvod zajedno sa vama podržimo borbe koje se tiču svih nas i pojačamo vidljivost inicijativa koje svakodnevno rade na izgradnji boljeg društva.

Zašto Priroda i borba?

Ove godine smo odlučili da spojimo solidarni proizvod i naš tematski okvir „Priroda i borba“ kroz koji skrećemo pažnju na ugrožene vrste u Srbiji i na Balkanu. Do sada smo radili duksericu Balkanski ris, majicu Dabar, a oba motiva su se našla na malim i velikim tefterima. Sada idemo korak dalje i želimo da zajedno sa vama pomognemo udruženjima koje se bave zaštitom životinja tako što ćemo im donirati deo profita, a oni će ta sredstva iskoristiti za direktnu pomoć životinjama. 

U cilju donošenja odluka o izboru motiva i primaoca donacija u poslednjih par meseci smo obavili razgovore sa više udruženja i pojedinaca  koji su aktivni na polju ekologije i na različite načine deluju na polju borbe za očuvanje životne sredine: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Iva Marković – Pravo na vodu, Milena Dragović i Iva Svilar – WWF Adria, Dunja Jovanović – FFM platforma, Predrag Momčilović).

Koliko, kome i kako doniramo sredstva?

Od svakog prodatog proizvoda doniramo 650 dinara. 

U prvoj seriji majica smo proizveli 200 komada, od čega 190 puštamo u prodaju, a 10 majica delimo ljudima koji su doprineli razvoju ovog proizvoda. Očekujemo da prikupimo 123.500 dinara za donacije. 

Od toga ćemo pola donirati Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije za pravljenje kutija za gnežđenje stepskog sokola. Jedna kutija košta oko 12.000 dinara, pravi se od metala i rok trajanja kutije je oko 10+ godina. 

Deo sredstava ćemo donirati udruženju „Ljubitelji konja Medoks“ koje brine o životinjama koje se nalaze na Budžinom Brdu u Jagodini.

Donacije ćemo uplatiti kada u dve tranše kada prodamo pola i kada prodamo sve majice. 

Zašto doniramo samo 650 dinara, kad majica košta 2750?

Zato što na taj način obezbeđujemo da Solidarni proizvod bude dugoročan i održivi način pružanja podrške. Od prodaje svake majice pokrivamo troškove za proizvodnju, deo ulažemo u izradu sledećeg solidarnog proizvoda i deo doniramo.

Naš cilj je da se odreknemo profita, ali da pokrijemo osnovne troškove rada naših saradnika, kao i naš rad. Na taj način pravimo model koji neće nikog u lancu proizvodnje neće dovesti u gubitak, a obezbediće način da se na konkretan način pomogne rad važnih inicijativa. 

U dogovorima sa primaocima donacija insistiramo da se što preciznije konkretizuju aktivnosti za koje će biti iskorišćenja donirana sredstva, i da te aktivnosti budu vidljive i sa jasnim i merljivim učinskom.

O majicama i proizvodnji

Majice su krojene i šivene u Srbiji, od organskog pamuka poreklom iz Turske koji poseduje GOTS sertifikat*. Motivi su odštampani na leđima majice tehnikom sitoštampe sa bojama na vodenoj bazi, dok se napred nalazi diskretano izvezen ispis Priroda i borba.

Specifikacija

 • Kroj unisex majica
 • Kroj rukava klasičan
 • Materijal 100% organski pamuk, GOTS, boja ivory white
 • Poreklo materijala: Turska
 • Šiveno i krojeno u Zemunu, Srbija
 • Vez napred na poziciji grudi
 • Štampa ilustracije na leđima
 • Dostupna ukupna količina je 200 majica.

*GOTS (Global Organic Textile Standard) – materijal od koga su rađene majice poseduje sertifikat. Mi kao mali brend nismo u mogućnosti da dobijemo ovaj sertifikat jer je jedan od osnovih uslova da godišnje prodajemo proizvode od organskog pamuka u vrednosti od 20.000€.

Predstavljamo vam motive

Ove godine smo želeli da predstavimo jednu ugroženu pticu i ribu. U izboru motiva su nam pomogli članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kao i Milena Dragović i Iva Svilar iz WWF Adria.

Stepski soko (lat. Falco cherrug)

Neustrašivi lovac koji kao munja seče nebo po horizontu iznad nepreglednih ravnica, ubraja se u najmoćnije sokolove na svetu. Radi se o krupnom sokolu svetlog perja na glavi, sa karakterističnom uskom braon sokolskom suzom. Nastanjuje šumostepske, stepske i poljoprivredne predele, u ravnicama, dolinama velikih reka ili na visoravnima. Zato ne iznenađuje da populacija koja nastanjuje teritoriju Srbije mahom živi u Vojvodini. Na sve ređim livadama i pašnjacima u Vojvodini stepski sokolovi love svoj omiljeni plen poput tekunica, hrčaka i voluharica. Pored sitnih sisara stepski sokolovi love i ptice srednje veličine kao i gmizavce. Slično ostalim sokolovima ni stepski soko ne pravi gnezda, već se gnezdi u napuštenim ili preotetim gnezdima od ptica iz porodice vrana ili na policama na liticama. Iako govorimo o najmoćnijem sokolu i on je nemoćan pred snažnim negativnim pritiskom koji stvara čovek. Stepski soko globalno je ugrožena vrsta koja u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste. Ubijanje i proganjanje, strujni udari na dalekovodima, hvatanje radi trgovine, intenzivna poljoprivreda koja guta pogodna staništa i trovanje samo su deo liste problema koji su populaciju stepskog sokola u Srbiji sveli na manje od 50 gnezdećih parova. Od prikupljenog novca Manonija i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije izradiće kutije za gnežđenje stepskih sokolova.

Kečiga (lat. Acipenser ruthenus)

Slatkovodna riba poznata i kao “živi fosil”, jer potiče iz perioda dinosaursa. Iako je opstala, za razliku od dinosaurusa, u 21. veku je ugrožena zbog prekomernog ribolova, uništavanja njenog prirodnog staništa i zagađenja vode. Kečiga se od drugih riba iz porodice jesetri lako razlikuje po veličini i po izduženom nosu (zato je nazivaju Dugonosa kečiga), dugačkim resastim brkovima, bočnim pločicama i dvodelnoj donjoj vilici. Umesto krljušti po telu ima koščate pločice. Jedini je predstavnik jesetri koji neprekidno živi u slatkoj vodi. U Srbiji obitava u rekama: Dunav, Sava, Tisa, i Velika Morava. Kečigama je potrebno desetak godina da dostignu veličinu odraslih jedinki. Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije je usvojilo je trajnu zabranu ribolova na kečige, koja je na snazi od 1. januara 2019. godine. Treba imati na umu da je donji tok Dunava jedina regija u Evropskoj uniji u kojoj je populacija kečiga i dalje na održivom nivou i prirodno se razmnožava. Srbija je jedno od poslednjih staništa divljih populacija kečiga. Nažalost, kečige se smatraju delikatesom, posebno kada su male (manje od 40 cm) i često se krši zakon koji zabranjuje lov jedinki iz divljine, što je izazvalo drastično smanjenje populacija u Srbiji. Nalazi se na crvenoj listi ugroženih vrsta i sa ovim motivom želimo da skrenemo pažnju na važnost očivanja vodenih tokova i odbrane reka. 

Zašto da poručim sada?

Ako poručite danas pomažete nam da adekvatno realizujemo finalnu fazu proizvodnje i odredimo raspored motiva. Konkretno, na osnovu broja porudžbina određenog motiva možete da odredimo koliko kojih majica da štampamo i time smanjujemo mogućnost gomilanja zaliha. 

Takođe, poručivanjem kroz presale i preorder podržavate pozitivnu promenu sistema proizvodnje ka održivoj proizvodnji, koja podrazumeva sporiju, ali kvalitetniju proizvodnju u manjim količinama. 

Kao znak zahvalnosti svako ko poruči majicu do 30. juna na poklon dobija digitalni print A5 formata na kvalitetnom recikliranom papiru sa ilustracijom koja se nalazi na izabranoj majici.

Kako da poručim majicu?

Majicu možete poručiti već sad. Cena jedne majice je 2750 dinara + dostava. Majice su sašivene i sada su u završnoj fazi proizvodnje. Trenutno su u vezionici, nakon čega idu na štampu. 

5. juna organizujemo obeležavanje Dana zaštite životne sredine u KC Gradu u Beogradu i svi koji poruče majice do 4. juna mogu da dođu da ih lično preuzmu, a to je i prilika da za druženje uz piće i muziku.

Slanje majica poštom počinje 6. juna.

Upoznajte kome idu donacije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) je neprofitno udruženje građana koje više od tri decenije inspiriše ljude da se udruže i preduzmu konkretne korake koji će doneti pozitivnim promenama i pomoći u zaštiti prirode. Društvo je veoma ponosno na svoje jato sačinjeno od članove, volontere i simpatizere čiji je moto – „Zajedno za prirodu i ljude!“

Udruženje „Ljubitelji konja Medoks“ brine o životinjama koje se nalaze na Budžinom Brdu u Jagodini. Sve je počelo u oktobru mesecu 2020. godine, kada jedna starija žena više nije uspevala da se brine o svojim konjima. Zbog njene bolesti, a i finansijske situacije, konji su postali gladni, iznemogli, a štala u kojoj su živeli oronula. Nekoliko volontera, većinom mladih ljudi, rešilo je da pomogne ovim životinjama. Pošto starica nije pristajala na opciju da otuđi konje, oni su rešili da naprave udruženje koje će se brinuti o njima. Sada na ovom ranču živi ukupno 20 životinja, i to 11 konja, 7 pasa i 2 mačke. Za godinu dana, sproveli su vodu do štale, postavili cigle u bokseve i podigli zidove između svakog boksa, nabavili jasle, kapijice i pojilice za svaki boks. Svi članovi udruženja se ovim bave isključivo volonterski, a cela priča opstaje samo od donacija dobrih ljudi.

Zašto bih poručio majice kad mogu direktno da doniram ceo iznos?

Kupovinom solidarnog proizvoda postajete deo sistema donacija kroz koji se pruža direktna podršku nekoj važnoj grupi ili inicijativi, pomažete popularizovanju značajnih društvenih tema (noseći majicu), pomažete rad domaćih proizvođača, pomažete izradu sledećeg Solidarnog proizvoda.

Niko nije u obavezi da poruči majicu i mi vas ohrabrujemo da pratite rad različitih udruženja koja dela vaša ubeđenja i interesovanja i da donirate koliko god i kad god ste u mogućnosti. 

Timeline

 • 24.05 – objava proizvoda početak poručivanja.
 • 27.05 – završetak veza na prednjoj strani majica.
 • 30.05 – Kraj presale perioda sa poklonom. Početak štampe.
 • 05.06 – Obeležavanje Dana zaštite životne sredine, preuzimanje majica u KC Gradu
 • 06.06 – Početak slanja majica poštom

Ukoliko imate dodatna pitanja možete nam pisati na: info@manonija.com

Prijavite se na našu mailing listu

Saznajte prvi vesti o novim proizvodima i ponudama.
Ponekad ćemo vam poslati neki bespalatan sadržaj koji će vam pomoći u borbi za slobodno vreme.