Pravo na pauzu, odmor je otpor.

Ne smemo zanemariti prvo na pauzu i odmor

Jedna trećina radnica i radnika u privatnom sektoru u Srbiji ne koristi vreme za odmor u toku radnog dana, dok njih 69% ne iskoriste celu pauzu na koju zakonski imaju pravo.

Ovo su rezultati istraživanje koje je objavljeno na profilu Pobuna Srbije, a rađeno je na uzorku od 4.250 zaposlenih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i Valjevu u periodu od 08.04.2019 do 15.07.2019. godine.

Kao razloge za ne korišćenje pauze zaposleni navode preveliki obim posla i strah da će im zameriti poslodavac ili neposredni rukovodilac.

Verovatno znate dosta ljudi kojima je najvažnije da dočekaju godišnji jer tada planiraju da pobegnu iz grada i „napune baterije“. Ipak ovakav beg nije baš svima pristupačan. To pokazuju i podaci EUROSTATA po kojima 52% stanovnika Srbije ne može da priušti sedam dana godišnjeg odmora van svoje kuće. Ove godine je usled pandemije situacija dodatno otežana jer “pravi odmor” često povezujemo sa odlaskom na more.

Ko nam je ukrao (ukinuo) slobodno vreme?

Sigurno da (kao i većina zaposlenih) želite da koristite pravo na pauzu i da imate mogućnost da priuštite sedam dana odmora. Ipak, izgleda da je naša realnost mnogo surovija. Sve smo umorniji i iscrpljeniji i sve manje imamo uslova za kvalitetno korišćenje slobodnog vremena.

Neretko će zaposleni svesno izbegavati pauzu kako bi postigli više ili kako bi izbegli zamorne konflikte sa nadređenima. Sve češće se posao „nosi“ kući pa čak i na letovanje. Ovo je posledica nesigurne pozicije u kojoj se nalazi većina zaposlenih, a koja često dovodi do samoeksploatacije.

Često svi upadnemo u zamku produktivnosti i želje da nešto završimo kako bi nam bilo lakše. Istina je da bi verovatno mnoge stvari radili kvalitetnije ako bi bili odmorniji. U mnogim zemljama je već sraćeno radno vreme sa 8 na 6 sata dnevno i to nije uticalo na smanjenje produktivnosti, naprotiv ona je povećana.

Pauza tokom pandemije

Ne treba zanemariti uticaj pandemije COVID-19 na našu svakodnevnicu, a samim tim i na poslovno okruženje i radne uslove. Najvidljivija promena je to da je veliki broj zaposlenih primoran da radi od kuće. Iako ovaj tip rada može zvučati primamljivo, ne smemo zanemariti i njegove negativne uticaje, pre svega na naše slobodno vreme. U tekstu Čuvajte se rada od kuće posle pandemije, Vuk Vuković kao posledice navodi i efektivno duže radno vreme i mogućnost “cimanja” zaposlenih i van radnog vremena. Kada nam mesto stanovanja i odmora postane i radni prostor, veliki je teret da napravimo jasnu granicu kada prestaje rad, jer nam je posao praktično na „dohvat ruke“.

Šta je to odmor?

Prema Oksfordovom rečniku odmor je kad „prestanete da radite određenu aktivnost ili prestanete da budete aktivni na neko vreme kako biste se opustili i vratili snagu“.

Najbolje da pogledate ovaj delić Kefalice od 10:08, možda vam deca pomognu da bolje razumete koncept odmaranja:

Kako da se borimo za naše vreme?

Pored realnih strahova od nadređenih i nesigurne pozicije u kojoj se nalaze radnici, veliki problem je što većina zaposlenih nije upoznata sa svojim pravima koja su zagarantovana Zakonom o radu.

Dobra vest je da je nedavno je objavljen Priručnik radnog prava za radničke organizacije u kome autori Željka Jorgić Đokić i Mario Reljanović napominju da prema Zakonu o radu zaposleni ima pravo na odmor (pauzu) u toku radnog dana najmanje:

  • 15 minuta, ako radi duže od 4 do 6 sati
  • 30 minuta, ako radi najmanje 6 do 10 sati
  • 45 minuta, ako radi više od 10 sati.

Važno je da se informišete o vašim pravima i da svoja saznanja podelite i sa vašim kolegama i prijateljima. Takođe, koristite svoje pravo na pauzu i odmor u toku dana.

Odmor je otpor svim pritiscima, neizvesnoti i nesigurnosti koji su okupirali našu svakodnevnicu. Plašimo se gubitka posla, klijenata, para, pozicije, Imamo strah od šefova, okoline, osuđivanja, opravdavanja. Sve nas to jako zamara i utiče na našu sreću. Zato je važno da se borimo, i da stalno ponavljamo „odmor je otpor“. Moramo da se ohrabrimo da koristimo pauze, da tražimo načine da imamo više odmora, da nagovaramo naše prijatelje i kolege da malo predahnu.

Dali smo vam priliku da dopišete žašto je odmor otpor. Ovo su odgovori sa Instagrama:

Ne smemo da se odreknemo prva na pauzu i odmor. Čak i da se radi o 30 minuta tokom radnog dana, to je vaših 30 minuta za predah od posla. Počnite borbu i propagirajte odmor u vašoj okolini. Korisite hash tag #odmorjeotpor instagramu, i pridružite se mnogima kojima je dosta iscrpljivanja i koji su odlučili da malo “napune baterije”.

Agitujete među kolegama i prijateljima, pogledajte naše proizvode sa sloganom Odmor je otpor.

Odmor je otpor paketi

Podeli smo nagrade za odmor, a ovo su dobitnici.

View this post on Instagram

A post shared by manonija (@manonija) on

admin
Grafički dizajner. Umetnik. Trkač.
manonijadesign@gmail.com