bullet dnevnik manonija
bullet dnevnik manonija

Kako da počnete Bullet dnevnik bilo kada (2. deo)

U ovom nastavku teksta Kako da počnete Bullet dnevnik bilo kada tokom godine opisaću detaljnije svaku stranu kako biste dobili jasniju ideju kako možete ovaj princip da prilagodite vašim potrebama.

Sve slike su iz Luna planera koji trenutno koristim. Isti princip je moguće primeniti u bilo kom planeru koji nema predefinisane datume. Ukoliko imate JUNO planer početak će biti dosta lakši jer su osnove već postavljenje.

Osnovne strane bullet dnevnika

Prve strane koje postavim su univerzalne za početak svakog bullet dnevnika. Strane za sadržaj su već postavljene u Lunu pa taj korak preskačem.

Ciljevi – prva strana

Ciljevi

Praktikujem da planer počnem sa ispisivanjem par ciljeva za naredni period, u ovom slučaju će to biti ciljevi do kraja ove godine. Ovde stvarno dajem sebi slobodu i obično napišem pet-šest stavki, neke su vrlo realne i precizne, neke su uopštene (npr. uspori/odmori). U suštini, malo razmislim šta mi je važno za narednih nekoliko meseci i to stavim na papir i te crtice mi budu smernica za neke dalje planove i razrade. Npr. ako sam zapisao kao cilj „planina svakog meseca“ u nastavku planera se posvetim razradi toga: koje planine, kada, kako, itd..

Želje i važne obaveze

Ako bi planer poredili za zidanjem kuće, prva strana sa ciljevima bila bi ideja da ću graditi kuću, a na ove dve strane krećem da postavljam temelje. Ovde izbacim iz sebe sve što osetim kao potrebu da uradim ili želim da kupim. U principu nikad ne ispunim stranu do kraja, ali se često vraćam na nju pa precrtam ono što sa završio ili označim ako mi više nije važno, a dešava se i da dopišem stvari naknadno. Za neke stvari koje planiram upišem i mogući trošak, što mi olakšava da planiram budžet i da skapiram da li je uopšte moguće da to ostvarim.

Važne obaveze, iz naziva ove strane je jasno za šta je namenjena. Već sada znam za neke obaveze koje ne mogu da odložim i imaju preciziran deadline. Tu zapišem sve što mi padne na pamet, a posle dodatno razradim plan oko realizacije i ubacujem u kalendar.

Kalendar – lista šest meseci

Sledeće dve strane sam postavio kao kalendar za šest meseci u formi liste. U ovaj kalendar upisujem planove koji već imaju tačan datum. Meni je dosta korisno, jer upisivanjem potvrđenih dogovora lakše kasnije planiram aktivnosti za određeni mesec i izbegavam da mi se preklope neki planovi.

Future log – dvanaest meseci

Pored kalendara na prethodne dve strane, ovo je mesto gde upisujem planove koje još nemaju fiksni datum ili nisu potvrđeni (npr. u avgustu bih želeo da se posetim Durmitor, ali nemam još tačan datum i plan). Takođe tu imam prostora za nabacivanje planova i obaveza za period od godinu dana. Ovaj kalendar mi počinje od narednog meseca (u mom slučaju jul 2021.). Dešava se da za neke mesece ništa ne zapišem, i to je sasvim u redu, jer nije poenta da samo izmišljam obaveze. Ovog puta sam se malo više iscimao pa sam ispisao i kalendare za svaki mesec, mada to nije nešto što je neophodno. Opet ponavljam, dobro je da probate različite forme i vidite šta vama odgovara.

Specifične strane

Od ovih strana kreće postavljanje strana koje sam osmislio na osnovu mojih ličnih potreba, ali se lako mogu prilagoditi za neke vaše aktivnosti koje želite da pratite i da imate jasniju sliku napredka.

Plan trčanja

Meni uvek odgovara da imam plan trčanja sa nekim ciljem. U ovom primeru imam prostora za 27 nedelja, što je manje više period do kraja godine. Tabela je podeljena po nedeljama i danima. Tako da mogu da planiram dane kada trčim i koliko želim da istrčim, kao i da znam koji su mi dani kada se odmaram. Prilikom sastavljanja plana vodim računa o tome da li sam isplanirao neko putovanje i onda tokom tih datuma ili smanjim trčanje ili ga ne planiram (npr ako idem na uspon i u šetnju nema potreba da isti dan trčim). Pošto trenutno pauziram trčanje zbog blaže povrede, za sada ovaj plan nisam ispunio, čim napravim plan, zameniću sliku.

Ova tabela je primenjiva na bilo koju aktivnost za koju želite da pratite napredak i ostvarite neki cilj.

Planinarenje i putovanja

Još nisam smislio kako da formatiram ove strane, ali želeo sam da odredim strane na kojima mogu da planiram putovanja. Verovatno ću napraviti spisak gde bih želeo da idem, koje su opcije za smeštaj, koliko mi treba para. Ja volim da putujem, ali mi je odlazak na put uvek nekako stresan, pakovanje, briga o životinjama, itd. Zato mi pomaže da unapred sve isplaniran i budem malo realističniji u očekivanjima. Takođe, planiranje odmora unapred mi pomaže da se osećam bolje jer daje pozitivnu perspektivu budućnosti, o tome sam pisao u ovom tekstu.

Životinje i bašta

Ovo je dosta važna strana. Ko nas prati zna da imamo ekipu Mačka, Moša, Strelka, Žuki. E ta ekipa zahteva neku brigu, a da ne bih svakog meseca razmišljao kada smo im ono beše dali ampule, a kada tablete, kada treba vakcina, itd, lakše mi je da imam dnevnik i zapišem.

Život u kući sa dvorištem daje mogućnost za mini baštu. Kao i životinje, biljke zahtevaju brigu i negu. Ovde upisujem datume oko sadnje, presađivanja i razvoja. Ko nema baštu, možda ima kućne biljke, pa može organizovati sličnu stranu za vođenje evidencije.

Kuća i budžet

Ja imam utisak da je kuća neiscrpan izvor obaveza i troškova. Možda je to i do mene jer volim da “majstorišem” i stalno imam neke ideje kako za sređivanje. Zato mi je lakše da zapišem kvarove, ideje za uređenje i planove za nove projekte, pa da lakše postavim prioritete.

I uvek je tu strana za budžet, da se ne bi stalno pitao gde su pare i da znam šta mogu da priuštim.

Rutinske strane

Ovo je trenutni način na koji postavljam stranicu za mesec. Imam dva tipa kalendara i mesto za spisak obaveza. Zašto dva kalendara? Znači mi da imam dva formata kako bih bolje sagledao neke aktivnosti i dane. Svakako ceo moj planer je pun tabela i kalendara. Naravno, dosta toga se ponavlja na različitim stranama i često istu aktivnost upisujem na više mesta. To mi ni malo ne smeta, zapravo mi koristi da steknem jasniju sliku o slobodnom vremenu i aktivnostima.

Pored strane za mesec imam i nedeljni plan u kome mogu dodatno da preciziram i razradim obaveze. Od skoro postavljam i tabelu za dane od ponedeljka do subote u koju upisujem obaveze po danima, skoro kao raspored časova. Nedelju namerno izostavljam.

Ovo je način na koji sam postavio poslednju Lunu koju sam počeo da koristim od 1. juna. Suština je da planer kao što je Luna, bez unapred definisane forme sa datuma i kalendarom, možete da počnete da koristite bilo kad tokom godine. Strane koje sam ja postavio su samo neke od bezbroj opcija i mogućnosti, a najvažnije je da planer prilagodite svojim potrebama.

Sada ste spremni da organizujete vaš planer čak i u sred godine. Ako ste u potrazi za novim planerom, predlažemo vam da iskoristite kupon kojim dobijate dodatnih 10% popusta na naše planere.

admin
Grafički dizajner. Umetnik. Trkač.
manonijadesign@gmail.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *