Kako da postavite Bullet dnevnik i planer bilo kada tokom godine
Luna planer bullet dnevnik

Kako da postavite Bullet dnevnik i planer bilo kada tokom godine

Tradicionalno je početak korišćenja novog planera i bullet dnevnika vezano za kraj/početak godine. A šta ako potrošite planer i želite da počnete sa novim, šta ako na početku godine niste bili raspoloženi za dugoročnije planove ili ste tek otkrili bullet dnevnik? Kako da krenete a da sve to ima nekog smisla? Najjednostavniji odgovor je: samo krenite. Taj hajp oko početka godine i planova je mnogo više društveni pritisak nego realna potreba većine ljudi. U svakom slučaju, ništa nije propalo ako niste isplanirali sve na početku godine, na protiv, život je dinamičan i planovi se menjaju, a i planeri se troše.

Bullet dnevnik – moja metoda

Kroz deset slika ću vam pokazati kako možete da postavi planer i bullet dnevnik bilo kad tokom godine. Ja sam novi planer uzeo na početku juna, pošto sam istrošio prvu ovogodišnju Lunu planer koji sam koristio od početka januara. Ovo nije univerzalni model, niti pravilo kako treba da počnete, ovo je samo jedan primer iz koga vi možete da izvučete ideje i da bilo koji planer prilagodite vašim potrebama.

U zadnje tri godine planere koristim u formi bullet dnevnika. I dalje eksperimetišem i stalno nešto menjam i prilagođavam svojim potrebama, što i jeste jedan od osnovnih principa ove tehnike. Za razliku od velikog trenda ukrašavanja i kićenja bullet planera, ja za to nemam potrebe i moji planeri su vrlo minimalistički i zasnivaju se na osnovama bullet journal tehnike. Tokom dosadašnjeg korišćenja planera shvatio sam da mi za neke aktivnosti dosta pomaže ako imam sistem za praćenje realizacije ili napredovanja. Zato sada čim uzmem novi planer prvo postavim par strana koje mi pomažu da u narednim mesecima imam neku ideju u kom pravcu idem i šta su mi ciljevi. Koliko god to zvučalo ofucano, meni stvarno planer pomaže da ne potonem u trenucima kada izgubim motivaciju, nekad je dovoljno da se osvrnem na te prve strane planera.

U nastavku teksta ću vam predstaviti kako sam počeo sa novim planerom i kako ovaj princip možete da primenite i prilagodite vašim potrebama.

Ciljevi – prva strana

Praktikujem da planer počnem sa ispisivanjem par ciljeva za naredni period, u ovom slučaju će to biti ciljevi do kraja ove godine. Ovde stvarno dajem sebi slobodu i obično napišem pet-šest stavki, neke su vrlo realne i precizne, neke su uopštene (npr. uspori/odmori). U suštini, malo razmislim šta mi je važno za narednih nekoliko meseci i to stavim na papir i te crtice mi budu smernica za neke dalje planove i razrade. Npr. ako sam zapisao kao cilj „planina svakog meseca“ u nastavku planera se posvetim razradi toga: koje planine, kada, kako, itd.

Želje i važne obaveze

Ako bi planer poredili za zidanjem kuće, prva strana sa ciljevima bila bi ideja da ću graditi kuću, a na ove dve strane krećem da postavljam temelje. Ovde izbacim iz sebe sve što osetim kao potrebu da uradim ili želim da kupim. U principu nikad ne ispunim stranu do kraja, ali se često vraćam na nju pa precrtam ono što sa završio ili označim ako mi više nije važno, a dešava se i da dopišem stvari naknadno. Za neke stvari koje planiram upišem i mogući trošak, što mi olakšava da planiram budžet i da skapiram da li je uopšte moguće da to ostvarim.

Važne obaveze, iz naziva ove strane je jasno za šta je namenjena. Već sada znam za neke obaveze koje ne mogu da odložim i imaju preciziran deadline. Tu zapišem sve što mi padne na pamet, a posle dodatno razradim plan oko realizacije i ubacujem u kalendar.

Kalendar – lista šest meseci

bullet dnevnik future log kalendar

Sledeće dve strane sam postavio kao kalendar za šest meseci u formi liste. U ovaj kalendar upisujem planove koji već imaju tačan datum. Meni je dosta korisno, jer upisivanjem potvrđenih dogovora lakše kasnije planiram aktivnosti za određeni mesec i izbegavam da mi se preklope neki planovi.

Future log – dvanaest meseci

bullet dnevnik future log 12 meseci

Pored kalendara na prethodne dve strane, ovo je mesto gde upisujem planove koje još nemaju fiksni datum ili nisu potvrđeni (npr. u avgustu bih želeo da se posetim Durmitor, ali nemam još tačan datum i plan). Takođe tu imam prostora za nabacivanje planova i obaveza za period od godinu dana. Ovaj kalendar mi počinje od narednog meseca (u mom slučaju jul 2021.). Dešava se da za neke mesece ništa ne zapišem, i to je sasvim u redu, jer nije poenta da samo izmišljam obaveze. Ovog puta sam se malo više iscimao pa sam ispisao i kalendare za svaki mesec, mada to nije nešto što je neophodno. Opet ponavljam, dobro je da probate različite forme i vidite šta vama odgovara.

Plan trčanja

bullet dnevnik tabela za trčanje

Od ovih strana kreće postavljanje strana koje sam osmislio na osnovu mojih ličnih potreba, ali se lako mogu prilagoditi za neke vaše aktivnosti koje želite da pratite i da imate jasniju sliku napredka.

Meni uvek odgovara da imam plan trčanja sa nekim ciljem. U ovom primeru imam prostora za 27 nedelja, što je manje više period do kraja godine. Tabela je podeljena po nedeljama i danima. Tako da mogu da planiram dane kada trčim i koliko želim da istrčim, kao i da znam koji su mi dani kada se odmaram. Prilikom sastavljanja plana vodim računa o tome da li sam isplanirao neko putovanje i onda tokom tih datuma ili smanjim trčanje ili ga ne planiram (npr ako idem na uspon i u šetnju nema potreba da isti dan trčim). Pošto trenutno pauziram trčanje zbog blaže povrede, za sada ovaj plan nisam ispunio, čim napravim plan, zamenicu sliku.

Ova tabela je primenjiva na bilo koju aktivnost za koju želite da pratite napredak i ostvarite neki cilj.

Planinarenje i putovanja

Iskren da budem još nisam smislio kako da formatiram ove strane, ali ideja je da ovde razradim plan za neka putovanja. Verovatno ću napraviti spisak gde bih želeo da idem, koje su opcije za smeštaj, koliko mi treba para, da li mogu to da priuštim, kada bih imao vremena, itd. Ja volim da putujem, ali mi je odlazak na put uvek nekako stresan, pakovanje, briga o životinjama, itd. Zato mi pomaže da unapred sve isplaniran i budem malo realističniji u očekivanjima. Takođe, planiranje odmora unapred mi pomaže da se osećam bolje jer daje pozitivnu perspektivu budućnosti, o tome sam pisao u ovom tekstu.

Životinjsko carstvo

Ovo je dosta važna strana. Ko nas prati zna da imamo ekipu Mačka, Moša, Strelka, Žuki. E ta ekipa zahteva neku brigu, a da ne bih svakog meseca razmišljao kada smo im ono beše dali ampule, a kada tablete, kada treba vakcina, itd, lakše mi je da imam dnevnik i zapišem.

Bašta

Život u kući sa dvorištem daje mogućnost za mini baštu. Kao i životinje i biljke zahtevaju neku brigu i negu. Ovde upisujem neke datume oko sadnje, brige i razvoj situacije. Ko nema baštu, možda ima kućne biljke, pa može organizovati sličnu stranu za vođenje evidencije.

Kuća planovi

Ne kaže se za džabe „oko kuće stalno posla“. Neiscrpan izvor obaveza i troškova. Meni je bolje da zapišem i vidim šta mi je prioritet.

Budžet

Ovde lepo saberem sve želje i planove, uporedim sa stanjem u kasi i odmah mi se smanji broj obaveza. Pomaže mi da imam neki pregled da ne bih planirao neke nerealne troškove.

Jun – mesečni

bullet dnevnik mesečni plan

Od ove strane kreće redovno korišćenje planera. Ovo je trenutni način na koji postavljam stranicu za mesec. Imam dva tipa kalendara i mesto za spisak obaveza. Zašto dva kalendara? Znači mi da imam dva formata kako bih bolje sagledao neke aktivnosti i dane. Svakako ceo moj planer je pun tabela i kalendara. Naravno, dosta toga se ponavlja na različitim stranama i često istu aktivnost upisujem na više mesta. To mi ni malo ne smeta, već mi koristi da steknem jasniju sliku o slobodnom vremenu i aktivnostima.

Nedeljni plan

Za svaku nedelju uradim popis obaveza i sve što mogu unesem u raspored radnih sati (donja tabela). Tako znam da li tokom nedelje imam lufta za neke nove dogovore i neplanirane obaveze.

bullet dnenvnik, nedeljni plan

Ovo je način na koji sam postavio poslednju Lunu koju sam počeo da koristim od 1. juna. Suština je da planer kao što je Luna, bez unapred definisane forme sa datuma i kalendarom, možete da počnete da koristite bilo kad tokom godine. Strane koje sam ja postavio su samo neke od bezbroj opcija i mogućnosti, a najvažnije je da planer prilagodite svojim potrebama.

Razne blokade zbog kojih izbegavate planer i bullet dnevnik

Verujem da među vama ima onih koji imaju blokadu i nikako ne uspevaju da se nateraju da počnu sa korišćenjem novog planera. Siguran sam da imate neki od „opravdanih“ razloga:

  • nemam vremena da sednem i da smislim kako da izgleda
  • želim da planer bude savršen
  • nije pravo vreme, sačekaću januar
  • ne umem da koristim bullet planer
  • ne želim da ukrašavam planer
  • nemam pravu svesku
  • bla bla

To nisu razlozi, to su izgovori i žao mi je ako vas to povređuje. Možete početi danas, a ako vam treba više objašnjenja možete ga naći na našem blogu. Ako vam treba novi planer, pogledajte našu ponudu.

Iskoristite dodatnih 10% popusta na Luna planer tokom juna mesaca.


Ponuda planera


Možda vas zanima

Miloš Miletić
Grafički dizajner. Umetnik. Trkač.
manonijadesign@gmail.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *