Bullet Journal: Šta je to i kako vam može pomoći u planiranju?

Tekst je objavljen u februaru 2020 i ažuriran u februaru 2022.

Da li ste do sada već čuli za Bullet Journal ili bullet dnevnik? Verovatno niste slučajno stigli do naše stranice, i sigurno tražite ideje kako da unapredite vaše planiranje i organizaciju. Ovaj tekst će vam pomoći da saznate osnove o bullet dnevniku i kako vam ova metoda može pomoći u planiranju.

Kako i zašto sam prešao na Bullet Journal?

Kada smo 2018. počinjali da razvijamo prve ideje za Manoniju, paralelno sam radio na nekoliko projekata i kao predavač u srednjoj umetničkoj školi. Imao sam poteškoća da organizujem i uklopim sve svoje obaveze i pratim napredak, a to mi je stvaralo dosta frustracija. Stalno sam imao osećaj da dani proleću, da konstantno radim, a da ništa ne uspevam da završim. Činjenica da sam sve projekte realizovao, ali je postojao taj osećaj da nešto nedostaje. Nisam umeo da napravim pregled aktivnosti i dešavalo mi se da se mnogi rokovi preklapaju, a najveći problem mi je bio što sam zanemario aktivnosti koje nisu posao. Trebao mi je sistem koji će mi pomoći da pratim različite obaveze, rad na više projekata i da oslobodim vreme za odmaranje i sebe. Deo tog procesa je bio da se oslobodim pritiska i da je stalno nešto hitno i da moram da završim.

Nasuprot nametnutim stvarima koje moram, stoje stvari koje želim da uradim, i cilj mi je bio da nađem način da ih radim sa što manje pritiska i stresa, da više vremena posvetim radu na onome što me stvarno ispunjava. Probao sam razne aplikacije, metode i njihove kombinacije. Sve što sam probao zahtevalo je korišćenje više alata u isto vreme, i stalnu aktivnost na aplikacijama što je od celog tog procesa pravilo još jednu obavezu. Aplikacije na telefonu su bile kontra produktivne, lako sam gubio fokus i prokrastinirao kliktanjem po drugim aplikacijama na telefonu. Dakle, poželjno je bilo da ovaj sistem bude analogan, bez gledanja u ekran telefona i računara.

Bullet dnevnik = Jedna sveska za sve

Radeći na idejama za dizajn Luna planera, prepoznatljivog Manonija proizvoda, otkrio sam Bullet Journal sistem (BuJo, ili bullet dnevnik). Odlučio sam da pokušam sa ovom tehnikom, i ubrzo shvatio da je to možda sistem koji će mi omogućiti da sve projekte i svoje vreme ispratim sa samo jednim glavnim alatom: sveskom!

Ukoliko i vi tragate za načinom da postanete svesniji vašeg vremena, obaveza, napretka ka ostvarenju ciljeva i realizaciji projekata, na pravom ste mestu. Ovaj tekst o Bullet Journal sistemu, vam može dati ideje kako uz planer možete da unapredite kvalitet života. Meni je ova tehnika organizacije planera definitivno pomogla da se bolje fokusiram na prioritete i da mi bude jasnije šta želim da radim, a šta su mi nametnute obaveze.

Update: Nakon tri godine aktivnog korišćenja bullet dnevnika dosta dobro mogu da sagledam koliko mi je ovaj princip pomogao da realizujem neke ideje, i da shvatim koje su to obaveze i situacije koje me opterećuju a koje mi prijaju. Posebno mi je korisno bilo planiranje tokom početka pandemije o čemu sam pisao, taj tekst možete pročitati na blogu. Mogu slobodno da kažem da bez kontinuiteta u planiranju i vođenja bullet dnevnika ne bi Manonija rasla, ne bi ja istrčao maraton, ne bi se popeo na nekoliko lepih planina preko 2000mnv, najvažnije ne bih shvatio važnost odmora.

U nastavku teksta možete da saznate:

Ako ste već upoznati sa osnovama i želite što pre da počnete, predlažem da pogledate super ponudu bullet dnevnik paketa. Ako ste se tek upoznali sa ovim sistemom, predlažem da odvojite još malo vremena za nastavak teksta.

Počeću od osnovnog pitanja. Šta je to Bullet Journal?

Najkraći mogući odgovor bi bio: Bullet Journal je sistem za organizovanje vašeg planera/sveske/beležnice.

Uz ovaj sistem bilo koju svesku možete da pretvorite u kombinaciju dnevnika, planera i beležnice. Suština je da vam ovaj sistem vođenja planera može pomoći da lakše sagledate vašu svakodnevnicu, šta i kako utiče na vaše raspoloženje, koje aktivnosti vam prijaju koje ne. Najvažnije, može da vam pomogne da se fokusirate na stvari koje su vam stvarno važne i ispunjavaju vas.

Bullet Journal je osmislio Ryder Carroll, dizajner iz Njujorka. Želeo je da nađe sistem za hvatanje beleški koji će mu pomoći da se izbori sa poremećajem pažnje (ADD) koji mu je dijagnostikovan u mladosti.

Kako se BuJo razlikuje od običnog planera?

Bullet Journal može da bude planer, ali nije svaki planer Bullet Journal. Dok većina planera i rokovnika koje možete da kupite uglavnom dolaze za predefinisanim stranama i datumima, bullet dnevnik može biti bilo koja sveska koju ćete sami organizovati onako kako vama odgovara. Dok tradicionalni planeri potenciraju organizovanje kroz to-do listu dnevnih obaveza, BuJo se fokusira na ciljeve i njihovo ostvarenje. Imate slobodu da sami osmislite formu i sadržaj onako kako vama najviše odgovara, a sve sa ciljem da lakše pratite realizaciju ciljeva, zadatke i da se fokusirate na stvari koje vas ispunjuju.

Klasičan vs bullet planer

U klasičnim planerima i rokovnicima na jednoj strani upisujete obaveze za jedan dan, sledeća strana je drugi dan, i tako redom. Nekome je ovo dovoljno za organizaciju vremena, drugima može biti ograničavajuće. U bullet dnevniku možete stvoriti mnogo širu sliku vaših navika i obaveza kao. To-do lista je korisna, ali je mnogo korisnije kada lakše možete da sagledate koji je smisao tih aktivnosti i zašto to radite. Npr: na početku meseca sam napravio mesečni plan ciljeva i obaveza. Recimo da mi je cilj da ažuriram tekst na blogu, a da bi to postigao moram da uradim neke aktivnosti. Napravio sam neki okviran plan sa datumima. Tako da kad u dnevnom planu napišem „sređivanje teksta“ ili „nove fotke za blog“ znam kuda to vodi. Dodatno mi mesečni plan omogućuje da jasnije vidim da li mi se neke ideje i obaveze prepliću i da odaberem šta mi je važnije i raspodelim vreme.

Najveća prednost koju sam ja video kod bullet dnevnika je preglednost obaveza i korišćenje numeracije strana i upisivanje sadržaja. Ovo mi omogućuje da ima dnevnu listu obaveza na jednoj strani, a sledećih 20 strana može biti bilo šta o čemu trenutno razmišljam: plan za putovanje, nabacivanje ideja za novi projekat, plan kuvanja i kupovine za narednu nedelju, beleške sa sastanka itd; a onda na sledećoj strani samo nastavite sa obavezama za sledeći dan/datum. Sve to zabeležim na strani za sadržaj i uvek mogu da sa lakoćom da nađem važne beleške.

Moj slučaj: običan planer = haos

Možda ste vi super organizovani, imate neka znanja i veštine da ostanete fokusirani, ali nažalost većina nas nema tu moć. Ukratko, dok nisam prešao na BuJo sistem, moji planeri su izgledali kao haos iz koga apsolutno ništa neće nastati. Nabacane neselektovane informacije, od kojih sam imao malo koristi, ukoliko sam uopšte uspevao da ih pronađem među poprilično neorganizovanim beleškama. Pored toga nisam imao nikakvu predstavu dokle sam stigao sa realizacijom planova.

Sada sa bullet dnevnikom imam jasniji pregled svog vremena, obaveza i ciljeva. Mogu da prepoznam šta je stvarno važno, kako mi prija da provodim vreme, šta mi smeta i koje obaveze prosto nisu važne i ne želim da me opterećuju. Ako iznova i iznova zapisujem istu obavezu, a izbegavam da je realizujem, posle nekog vremena mogu da se zapitam da li je to stvarno važno, zašto ne uspevam da je realizujem, da li uopšte želim time da se bavim? Ako se ispostavi da me samo sputava, precrtam je i više se ne opterećujem sa tim.

Bullet journal je sistem koji vam pruža niz mogućnosti, a najvažnije od svega vi odlučujete kako ćete ga organizovati i koristiti. Kao i svaki sistem i ovaj ima određene elemente i osnove korišćenja, ali vi odlučujete o izgledu i svrsi. U nastavku pročitajte koji su osnovni pojmovi i elementi i kako da počnete.

Osnovni pojmovi i elementi

Index / Sadržaj

Služi kako biste lakše pronašli beleške u vašem planeru. Važan deo Bullet dnevnika je numeracija stranica koju neki planeri već imaju kao Luna i JUNO, ili možete samo da upisujete brojeve strana ako vaš planer nema numeraciju.

Future log / Buduće obaveze

Služi za beleženje obaveza, planova i ideja koje želite da realizujete a nisu u tekućem mesecu. To mogu biti obaveze sa preciznim ili okvirnim datumom. Npr. znate tačan datum za neku važnu godišnjicu, ili znate da želite na putovanje u julu mesecu, ali nemate još tačan datum. Za ovo možete da opredelite dve strane podeljene na po tri polja za šest meseci.

Monthly log / Mesečni dnevnik

Pruža vam pregled vremena i zadataka za tekući mesec, kao i popis najvažnijih obaveza i ciljeva. Kada zabeležite najvažnije događaje u jednom mesecu i kada na kraju meseca bacite pogled na mesečni dnevnik, možete da steknete bolji utisak kako zapravo provodite vreme. Na ovu stranu se možete vraćati svaki dan da vidite da li ste već nešto upisali da možda ste zaboravili.

Week log / Nedeljni plan

Nedeljni plan vam pruža jasniji pregled cele nedelje sa informacijama koje su vam važne. Možete ga dizajnirati tako da bude dopuna mesečnog plana, sa više razrade obaveza ili da iskoristite prostor da pratite neke nedeljne rutine.

Daily log / Dnevni plan

Služi da beležite svakodnevne misli, zadatke, ideje, kroz sistem koji se zove Rapid logging (brz unos). Praktično je ovoj segment najbliže „običnom“ planeru, ali je u kontekstu bullet dnevnika samo jedan deo sistema. Može biti jedna strana, pola strana ili više strana. Nisu svi dani isti. Ovde možete zapisati obaveze za taj dan, kao i nove ideje i beleške.

Rapid Logging / Brz unos je forma kratkih beleški u kombinaciji sa simbolima koji vam omogućavaju da brzo kategorizujete aktivnosti i odredite prioritete.

Kolekcije

Kolekcije su osnovni elementi za sklapanje bullet dnevnika i služe za grupisanje sadržaja.

Najvažnije kolekcije su: Sadržaj, Buduće obaveze, Mesečni dnevnik i Dnevni unos. Kolekcija može biti bilo šta što je vama važno, npr. spisak knjiga koje želite da pročitate, plan treninga, ideje za obroke, itd.

Trackers / Tabele za praćenje aktivnosti

Trackers služe da lakše pratite realizaciju planova ili kontinuitet nekih navika. Možete pronaći razne primere od praćenja količine sna, unosa vode, do beleženja raspoloženja. Možda vama neki primeri budu delovali smešno i besmisleno, ali imajte na umu da nismo svi isti. Svi imamo različite potrebe, želje i načine da unapredimo svoj život i osvestimo neke navike.

Osnovni simboli su:

– Beleška
° Događaj
• Zadatak
x̷ Zdatak urađen
>Zadatak premešten
< Zadatak upisan u kalendar
• Zadatak nevažeći

Procesi u vođenju bullet dnevnika

Migracije

Mesečni proces filtriranja sadržaja u vašem rokovniku. Osvrćete se na aktivnosti tokom meseca. Pravite presek stanja: šta ste završili, šta od obaveza i planova niste uradili. Odlučujete šta ćete prebaciti u sledeći mesec, a šta vam je postalo nevažno, itd.

Refleksije

Važan proces koji vam pomaže da pratite vaš napredak. Refleksije možete raditi jednom mesečno kada sumirate šta je bilo uspešno, šta niste realizovali, šta su bile najveće smetnje. Takođe, možete raditi i dnevne refleksije. Posvetite par minuta tokom dana za vaš bullet planer kada ćete sumirati vaš prethodni dan, najbolje ujutru uz kafu ili uveče pre spavanje.

Šta vam je potrebno od alata?

Sve što vam potrebno za početak je nova sveska i vaša omiljena olovka. Izbor je na vama, morate naći šta vama odgovara, bilo koja sveska će poslužiti. Postoje planeri koji su prilagođeni za Bullet Journaling, npr. Luna planer ima sve osnovne elemente za BuJo, strane za sadržaj, numeraciju, dve pokazne trake. JUNO planer je veći, ima više strana i sa dodatnim stranama sa mesečne planove i tabele za praćenje aktivnosti. Za sve vas koji tragate za boljim načinom da organizujete vreme i obaveze, imamo specijalnu ponudu za bullet dnevnik paketa.

Kada je najbolje da počnete sa Bullet dnevnikom?

Možete da početka bilo kad. Ne morate da čekate početak godine, čak ni početak meseca da biste počeli sa bullet dnevnikom. Dovoljno je samo da odmah uzmete novu svesku i krenete da prvim koracima. Na našem blogu možete pročitati tekst kako da počnete bullet dnevnik bila kad tokom godine, sa sve uputstvom koje će vam olakšati početak.

Napomena za kraj

Ukoliko ste se već interesovali za bullet dnevnik, verujem da ste naleteli na fotografije planera koji su ukrašeni na razne načine, ispunjeni bojama, crtežima, kaligrafijom, raznim stikerima. Moguće da je jedan broj vas ovo zbunilo. Ja sam isto na početku bio zbunjen, sve mi je izgledalo prekomplikovano i donekle odbojno, jer prosto ne volim da ukrašavam planere i nisam želeo da gubim dodatno vreme na crtanje u planeru. Da se razumemo, ukrašavanje nije pogrešno, posebno ako vam to pomaže da se organizujete, ali ne treba ni da vam bude prepreka i nije obavezan deo bujo sistema. Ja volim da planer organizujem minimalistički, važno mi je da bude čitljiv, pregledan, lak za upotrebu i pretragu.

Iako nisam bio oduševljen prvim utiskom o bulletdnevniku, nastavio sam da istražujem i otkrio da je Bullet Journal izvorno jedan jednostavan sistem i to je bilo potpuno otkrovenje.

Nadam se da vam je ovaj tekst malo približilo Bullet Journal sistem i
da će vam kao i meni pomoći da se fokusirate i oslobodite vreme za
stvari koje vam znače. Probajte da primenjujete sistem barem dva-tri
meseca kako bi mogli da uradite refleksiju i vidite da li vam pomaže.
Znam da će vam se svideti i da će vam pomoći da se bolje organizujete i
da se fokusirate na stvari koje vas ispunjavaju. Ne zaboravite da ne
postoji magični štapić koji će vam srediti planove. Vi ste glavni i odgovorni za upravljate vašim vremenom, bullet dnevnik je samo jedan alat koji vam može pomoći da se fokusirate.

Svakako pogledajte i zvaničan sajt na kome ćete naći i neke How to informacije.

U komentaru nam možete napisati kakvo je vaše iskustvo sa bullet dnevnikom i da li vam je ovaj tekst bio koristan.

admin
Grafički dizajner. Umetnik. Trkač.
manonijadesign@gmail.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *