fbpx

Bullet Journal: Šta je to i kako vam može pomoći u planiranju?

Možda ste do sada već čuli od vaših prijatelja da su napravili Bullet Journal, možda ste već krenuli da istražujete o ovoj temi, možda sada prvi put čujete za ovaj termin, u svakom slučaju ovaj tekst će vam pomoći da saznate neke osnove o Bullet Journal sistemu.

Ukoliko ste već krenuli u istraživanje, verujem da ste imali priliku da vidite fotografije planera koji su ukrašeni na razne načine, ispunjeni bojama, crtežima, kaligrafijom, raznim stikerima. Verujem da se jedan broj vas uplašio i zapitao šta je ovo kog đavola, ovo je za umetnike, ja ne znam da crtam, itd itd. Ako vam je za utehu, ja sam umetnik, isto mi je izgledalo suludo i ne urašavam svoj planer, što ne znači da vi to ne traba da radite ako vas to ispunjava, ali ne treba ni da vam bude prepreka. Ja volim da planer organizujem pregledno i minimalistički, važno mi je da bude čitljiv, jednostavan, lak za upotrebu.

Iako sam bio zbunjen prvim primerima BuJo planera na koje sam naleteo, nastavio sam da istražujem i otkrio da je BuJo izvorno jedan minimalistički sistem i to je bilo potpuno otkrovenje. Ukoliko i dalje niste odustali u nastavku teksta ću sa vama podeliti neka zapažanja i osnove Bullet Journal sistema, kako da počnete i koje alate da koristite.

Kako i zašto sam prešao na Bullet Journal?

Otprilike u isto vreme kada smo počinjali da razvijamo prve ideje za Manoniju, sve više su me mučila dva problema. Prvo, stalno sam imao osećaj da dani proleću, da konstantno radim, a da ništa nisam uspevao da završim. Drugi problem leži u činjenici da kao slobodni umetnik/dizajner obično radim na tri/četri projekta/posla u isto vreme, koji su često potpuno različiti (npr. spremamo KURS izložbu grafika, snimamo dokumentarni film, prelamamo knjigu, smišljamo proizvode), a rok za sve je bio „juče“. Stvarno mi je trebao sistem koji će mi omogućiti da pratim svoje obaveze i rad na više projekata, i da se oslobodim pritiska da je stalno nešto hitno i da stalno nešto moram da završim. Mogu slobodno da kažem da ustvari ništa ne moram, ni vi ništa ne morate i slobodno ovaj tekst može da se završi ovde.

Ali, radi se o tome da neke stvari želimo, i da bi bilo super da ih radimo sa što manje pritiska i stresa. Tražeći način da sebi olakšam život probao sam razne aplikacije, alate i njihove kombinacije. Sve što sam probao zahtevalo je korišćenje više alata u isto vreme. Nekoliko aplikacija i više sveski, i uvek sam se gubio u svemu tome. To mi je predstavljalo najveći problem, uz činjenicu da se skoro sve aplikacije plaćaju kako biste imali pristup svim funkcijama.

Jedna sveska za sve

U jednom momentu dok sam radio na idejama za dizajn Lune, prvog Manonija planera, crna rupa interneta me je dovela do Bullet Journal sistema (BuJo, ili bullet dnevnik). Bio sam malo skeptičan u početku, ali sam ubrzo shvatio da je to možda sistem koji će mi omogućiti da sve projekte i svoje vreme ispratim sa samo jednom glavnim alatom, sveskom!

Ukoliko i vi tragate za načinom da se bolje fokusirate na obaveze, da lakše organizujete svoje vreme, da postanete svesni koliko radite i da malo smanjite pritisak od obaveze, pročitajte ovaj kratki tekst o Bullet Journal sistemu, možda vam pomogne da malo unapredite kvalitet života. Moj najvažniji cilj je da imam više vremena za odmor, jer odmor je otpor!
Izaberite svoj cilj, ili ukradite moj, u svakom slučaju BuJo će vam možda pomoći.

Ukoliko želite da preskočite pojašnjenja i želite što pre da počnete, spemili smo za vas super ponudu Bullet Journal paket. Ako prvi put čujete za BuJo, odvojite još malo vremena za ovaj tekst.

U nastavku teksta možete da saznate:

Šta je to Bullet Journal?
Kako se BuJo razlikuje od običnog planera?
Koji su snovni pojmovi i elementi BuJo sistema
BuJo procesi
Kada da počnete?
Šta vam je potrebno?

Počeću od osnovnog pitanja. Šta je to Bullet Journal?

Najkraći mogući odgovor bi bio: Bullet Journal je sistem za organizovanje vašeg rokovnika.

BuJo je kombinacija dnevnika, planera i radne sveske. Može vam služiti za organizovanje vaših svakodnevnih obaveza, poslova, života, zapisivanje beleški, planiranje odmora, pisanje pesama, crtkanje, a najvažnije može vam pomoći da osvestite način na koji koristite vreme i da se fokusirate na stvari koje vam najviše znače.

Bullet Journal je osmislio Ryder Carroll, dizajner iz Njujorka. Želeo je da nađe sistem za hvatanje beleški koji će mu pomoći da se izbori sa poremećajem pažnje (ADD) koji mu je dijagnostikovan u mladosti.

Kako se BuJo razlikuje od običnog planera?

Bullet Journal može da bude planer, ali planer nije Bullet Journal. Tradicionalni planeri koje možete da kupite u većini knjižara su uglavnom u formi jedan dan jedna strana, a često su ograničeni sa datumima za jednu godinu. Bullet Journal može biti bilo koja sveska koju ćete sami organizovati. Dok tradicionalni planeri funkcionišu kao lista dnevnih obaveza, BuJo nam omogućuje da sami osmislimo formu i sadržaj onako kako nama najviše odogovara, a sve sa ciljem da lakše revidiramo naše zadatke i da se fokusiramo na stvari koje nam najviše znače.

U klasičnim planerima na jednoj strani upsujete obaveze za jedan dan, sledeća strana je drugi dan, i dok je nekim ljudima ovo dovoljno za organizaciju vremena, drugima može biti dosta ograničavajuće. U Bullet dnevniku možete imati dnevnu listu obaveza na jednoj strani, a sledećih 20 strana može biti bilo šta o čemu trenutno razmišljate: plan za putovanje, nabacivanje ideja za novi projekat, lista knjiga koje želite da pročitate, serije koje hoćete da pogledate, plan kuvanja za narednu nedelju, beleške sa sastanka itd; a onda na sledećoj strani samo nastavite sa obavezama za sledeći dan/datum. Verujem da vam ovo sada zvuči banalno, ali isto tako verujem da vas intrigira čim ste nastavili da čitate.

Moj slučaj: običan planer = haos

Možda ste vi super organizovani, imate neka znanja i vištine da ostanete fokusirani, ali nažalost većina nas nema tu sreću. Ukratko, dok nisam prešao na BuJo sistem, moji planeri su izgledali kao haos iz koga apsolutno ništa neće nastati. Nabacane neselektovane inforamcije, od kojih sam imao malo koristi, ukoliko sam uopšte uspevao da ih pronađem među porpilično neorganizovanim beleškama. Pored toga nisam imao nikakvu predstavu na čemu sam sa svojim planovima. Nakon skoro godinu dana eksprimentisanja sa Bullet Journal sistemom imam mnogo bolji pregled svog vremena i ciljeva. Mogu da prepoznam šta je stvarno važno, kako mi prija da provodim vreme, šta mi smeta i koje obaveze prosto nisu važne i ne treba da me opterećuju. Npr. ako iznova i iznova zapisujem istu obavezu, posle nekog vremena mogu da se zapitam da li je to stvarno važno? Ako nije, precrtam je i više se ne opterećujem sa tim.

Bullet journal je sistem koji vam pruža niz mogućnosti, a najvažnije od svega vi odlučujete kako ćete ga organizovati i koristiti. Kao i svaki sistem i BuJo ima odrećene elemente i načine korišćenja, ali kombinacije, izgled i izbor je na vama. U nastavku pročitajte koji su osnovni pojmovi i elementi i kako da počnete.

Osnovni pojmovi i elementi

Index / Sadržaj

Služi kako biste lakše pronašli beleške u vašem planeru. Važan deo BuJo sistema je numeracija stranica.

Future log / Buduće obaveze

Služi za beleženje obaveza koje ste već isplanirali a nisu u tekućem mesecu. Dve strane podeljene na šest polja za šest meseci.

Monthly log / Mesečni dnevnik

Pruža vam pregled vremena i zadataka za tekući mesec, kao i popis najvažnijih obaveza i planova. Kada zabeležite najvažnije događaje u jednom mesecu i kada na kraju meseca bacite pogled na mesečni dnevnik, možete da steknete bolji utisak kako zapravo provodite vreme.

Daily log / Dnevni unos

Služi da beležite svakodnevne misli, zadatke, ideje, kroz sistem koji se zove Rapid logging (brz unos). Daily log može biti jedna strana, pola strana ili više strana. Ovde zapisujete sve što vam padne na pamet tog dana, sve što mislite da je važno da zabeležite.

Rapid Logging / Bez unos

Forma kratkih beleški u kombinaciji sa simbolima koji nam omogućavaju da brzo kategorizujemo i odredimo proritete naših razmišljanja.

Osnovni simboli su:

– Beleška
° Događaj
• Zadatak
x̷ Zdatak urađen
>Zadatak premešten
< Zadatak upisan u kalendar
Zadatak nevažeći

Kolekcije

Kolekcije su osnovni elementi za sklapanje Bullet dnevnika i služe za grupisanje sadržaja.

Najvažnije kolekcije su: Sadržaj, Buduće obaveze, Mesečni dnevnik i Dnevni unos. Kolekcija može biti bilo šta što je vama važno, npr. spisak knjiga koje želite da pročitate, plan treninga, ideje za obroke, itd.

Trackers / Tabele za praćenje aktivnosti

Trackers su verovatno najtipičnije kolekticije koje korisnici sami prave. Služe da lakše pratite realizaciju planova ili nekih navika. Možete pronaći razne primere trackera od praćenja količine sna, unosa vode, navika do beleženja raspoloženja. Možda vama neki primeri budu delovali smešno i besmisleno, ali imajte na umu da nismo svi isti. Svi imamo različite potrebe, želje i načine da unapredimo svoj život i osvestimo neke navike.

 

BuJo procesi

Migracije

Mesečni proces filtriranja sadržaja u vašem rokovniku. Osvrćete se na aktivnosti tokom meseca. Pravite presek stanja: šta ste završili, šta od obaveza i planova niste uradili. Odlučujete šta ćete prebaciti u sledeći mesecu, a šta vam je postalo nevažno, itd.

Refleksije

Period ili periodi dana kada odvojite vreme za vaš BuJo planer. Najbolje ujutru uz kafu i uveče pre spavanje. Vreme kada planirate i rezimirate vaš dan.

Kada je najbolje da počnete sa Bullet dnevnikom?

Možete da početka bilo kad. Ne morate da čekate početak godine, čak ni početak meseca da biste počeli sa bullet dnevnikom. Dovoljno je samo da odmah uzmete novu svesku i krenete da prvim koracima.Šta vam je potrebno od alata?

Šta vam je potrebno od alata?

Sve što vam potrebno za početak je nova sveska i vaša omiljena olovka. Izbor sveske je na vama, morate naći šta vama odgovara, bilo koja sveska će poslužiti. Postoje planeri koji su prilagođeni za Bullet Journaling, npr. Luna planer ima sve osnovne elemente za BuJo, strane za Index i simbole, a sve strane su numerisane. To vas spašava razmišljanja da li ste upisali broj na svakoj strnai. Za sve vas koji želite da napravi Bullet Journal, imamo specijalnu ponudu za Luna planer.

Nadam se da vam je ovo malo približilo Bullet Journal sistem. Savetujem vam da probate i da pokušate da primenjujete sistem barem dva meseca. Ako posle dva meseca vidite da nije za vas, ništa niste izgubili. Mada znam da će vam se svideti i da će vam pomoći da se bolje organizujete i da se fokusirate na stvari koje vam stvarno znače u životu. Ne zaboravite Bullet Journal je ono što vi kreirate kako vama odgovara.

Za neke ideje možete pogledati #bulletjournal i #bujo na Instagramu i Pintrestu.

Svakako pogledajte i zvaničan sajt na kome ćete naći i neke how to informacije.

Pišite mi kakvi su vam utisci i slobodno pišite ako imate dodatna pitanje.

Takođe bi mi značilo da znam da li želite da pišem o tome kako se koriste neke procesi u BuJo sistemu, kao što su refleksija i migracija?Miloš Miletić
Grafički dizajner. Umetnik. Trkač.
manonijadesign@gmail.com

10% POPUSTA

Preuzmite kupon za dodatnih
1o% popusta
na planere.