LUNA – Vaš prostor za planiranje

Ukoliko volite da planirate svoje vreme i obaveze, ukoliko tražite novi notes koji će vam pomoći da se bolje organizujete, onda je Luna baš ono što vam treba. Luna je planer u kojem će uživati svi strastveni zaljubljenici u kvalitetne papirne notesa. U ovom tekstu možete saznati sve o Luni i zašto je Luna idealan planer za vas.

Zašto je Luna planer koji će zadovoljiti sve vaše potrebe

Luna planer je produkt dugogodišnjeg iskustva stečenog radom na dizajnu knjiga i različitog štampanog materijala. Kroz saradnju sa različitim štamparijama mogli smo da se upoznamo sa dostupnim materijala i procesom izrade jedne sveske. Iskustvo prelamanja više desetina knjiga, pipanja stotine papira i rada sa više različitih poveza iskoristili smo da napravimo jedan predivan all-around planer za svakodnevnu upotrebu koji se proizvodi u Srbiji.

Po čemu je Luna posebna?

Prilikom dizajna Lune i izbora materijala postavili smo kriterijume koje naš planer treba da ispuni, kako bi zadovoljio visoke standarde kvalitetnih notesa. Vodili smo se stavom da je kod dizajna nekog proizvoda – koji je namenjen svakodnevnoj upotrebi – funkcionalnost važnija od estetske. Ako govorimo o funkcionalnosti notesa, onda u prvi plan dolaze: izbor papira i vrsta poveza.

Kako bi zadovoljila naše kriterijume, Luna je morala da bude:

  • izdržljiva
  • lagana i pogodana za nošenje
  • prijatna na dodir
  • pogodna za pisanje različitim olovkama
  • prilagođena za olakšano rukovođenje beleškama i planovima
  • svedenog dizajna


Stigla je Luna 2 – saznajte više

Da li smo uspeli?

Izdržljiva

Veću izdržljivost smo postigli pre svega izborom poveza. Bilo nam je važno da notes može da izdrži svakodnevnu upotrebu, nošenje, otvaranje, okretanje strana i pisanje u različitim situacijama. Dakle da povez bude fleksibilan i čvrst. To smo postigli sa šivenim povezom koji je ojačan platnom sa strane. Ova kombinacija omogućava da Lunu otvorite ne samo ravno na 180°, nego potpuno na 360°, a da se pritom ne raspadne, ne odlepi, da vam listovi ne ispadaju, itd. Bilo da Lunu koristite u kancelariji ili tokom terenskog rada, pružiće vam baš ono što je njena funkcija, siguran prostor za beleške i planove.

Lagana i pogodana za nošenje

To što Luna može potpuno da se otvori, ne bi imalo puno smisla da je teška i velika. Ovde su važne dve stvari: izbor papira za korice i dimenzija. Papir za korice je za nas najveća poslastica tokom dizajna. Korice na Luni su od 250gr ekološkog papir koji je napravljen upcycle tehnologijom. U proizvodnji ovog papira 25% sirovine čine ostaci kože nastali prilikom proizvodnje cipela, a 40% drvene pulpe je iz reciklaže. U procesu proizvodnje koristi se energija iz obnovljivih izvora. Ovaj papir ima veći volumen ali je dosta izdržljiviji i fleksibilniji, zbog čega ne puca lako prilikom savijanja. Takođe, ovakav tip korica je dosta laganiji od klasičnog tvrdog poveza, koji svakako ne bi imao ovoliku mobilnost.

Većina planera i sveski se prizvodi u A5 formatu (14,5 x 21 cm), koji je po mom ukusu velik za nošenje i manipulisanje izvan kancelarijskih uslova. Cilje je bio da osmislimo all-around planer i zato smo nakon više probi odlučili da format bude 13 x 18 cm, malo izmenjen B6 format. Planer ovih dimenzija lako može da se drži sa jednom rukom, ima dovoljno prostora za svakodnevne beleške, i mnogo bolji odnos širine i dužine.

Prijatna na dodir

Ako ste pravi notebookaddict i paperaddict onda znate da nije svaki papir prijatan na dodir. Tražili smo papir koji će biti dovoljno lagan, mekan i prijatan da ga skoro nećete ni osetiti dok pišete, a biće dovoljno izdržljiv za naliv pero, olovke, markere. Verovatno najbolju recenziju za Lunu smo dobili od jedne devojčiće na nekom marketu. Ona je zastala kod Lune, pipnula papir i rekla mami: „Mama pipni kako je lep papir, kao pamuk.

Utisak mekoće papira dodatno smo povećali kontrastom između korice, koja je mnogo više taktilna i plišana, naspram vrlo blagog i glatkog unutrašnjeg papira.

Pogodana za pisanje različitim olovkama

Ovo možda zvuči čudno, jer (kao) svaki papir je pogodan za pisanje. Pa, ustvari nije, posebno ako ste strastveni u pisanju, planiranju i vođenju dnevnika. Nekvalitetan ili neadekvatan papir će lako dovesti do razlivanja, krzavosti otiska i providnosti poleđine, ili će vam se desiti da vaša hemijska olovka u jednom momentu neće da piše. Veliki izazov je bio pronalaženje adekvatnog papira, na našem tržištu. Gotovo je nemoguće naći papir koji je sertifikovan za pisanje mastilom, pa je proces izbora uključivao testiranje više vrsta papira. Za Lunu smo izabrali papir koji je optimalano ispunjava osnovne potrebe dnevnog planere. Mastilo se brzo suši, nema krzavosti otiska i providnost na poleđini je minimalna. Blago kremasta boja papira pruža mirniji kontrast koji je znatno prijatniji za oči, što dodatno olakšava dugotrajno korišćenje.

Bonus: unutrašnje strane Lune su tačkaste. Ovaj patern za razliku od klasičnog na kvadaratiće ili linje, omogućuje mnogo veći stepen manipulacije. Olakšava pisanje, ali nije nametljiv i ograničavajući.


Stigla je Luna 2 – saznajte više

Olakšava rukovođenje beleškama i planovima

Kada je planer alat za svakodnevno beleženje, praćenje obaveza i vođenje projekata, onda nam je važno da lako i brzo možemo da nađemo neku informaciju koju smo zapisali. Da bi lutanje po planeru sveli na minimum, posvetili smo vreme dizajnu samog sadržaja. Glavna pomagala za organizovanje vaših beleški su: numeracija strana, sadržaj/index, dve pokazne trake. Podsećam vas da pogledate tekst 5 razloga zbog kojih koristim planer u kome sam načeo ovu temu. Ako imate dodatnih pitanja slobodno mi pišite.

Svedenog dizajna

A za kraj – estetika. Spoljašnost Lune karakteriše minimalni dizajn sa crnom koricama, bez ilustracije. Jedini detalj je platno sa strane koje blago odskače od korice. Imamo dve kombinacije: sa crnim platnom – dosta svedenija varijanta gde je kontrast samo razlika u teksturi materijala – i kombinacija sa sivim platnom koje prave blagi kontrast crnoj pozadini.

Naša ideja sa Lunom je bila da je to pre svega alat za vaše svakodnevno planiranje i da svojim minimalnim dizajnom treba da pomogne da se fokusirate. Blanko korice svakako ostavljaju prostor za vašu kreativnost ukoliko imate potrebu da ih ukrasite. Mi smo bili kreativni u unutrašnjim koricama. Sa prednje strane ćete naći ilustraciju meseca u srebrnoj boji, dok na zadnoj strani imate ilustraciju plana putanje Luna-1 leterlice.

Mali detalji koje ne treba zaboraviti:

  • lenjir na zadnoj korici – dosta korisna stvar koja zatreba povremeno, a većina nas baš i ne nosi lenjir stalno sa sobom.
  • Odcepivi listovi – zadnja 4 lista su sa parforacijom i mogu se lako odcepiti. Ukoliko vam treba list papira, ne morate da tražiti „sredinu“ iz koje možete da odvojite strance.

Zašto smo planer nazvali Luna?

Istorija je nešto što nas zanima, okupira i mislimo da je važno čuvati sećanje na određene događaje. U radu KURS-a najviše adresiramo revolucionarne borbe i antifašizam, a Manonija nam je dala prostor i za neke druge teme. Ove godine obeležavaju se dve zanimljive godišnjice vezane za istraživanje svemira:

  • 1959. lansiranje sovjetske letelice Luna-1, prve koja je doletela do Meseca,
  • 1969. prvo uspešno sletanje čoveka na Mesec u američkoj misiji Apolo 11 1969. godine.

Bilo je logično da prvi all-around Manonija planer nazovemo Luna, u sećanje na ova dva velika događaja.

A zašto uopšte pravimo planere?

Ako imate dilemu čemu danas služe planeri onda počnite od teksta 5 razloga zbog kojih koristim planer. Mi koristimo i važno nam je da imamo dobre planere, i mislimo da svi zaslužuju kvalitetne planere. Nažalost na našem tržistu nema puno kvalitetnih i cenovno dostupnih planera. Dve najveće manjkavosti kod većine planera na domaćem tržištu su: kvalitet poveza i papira. Upravo tim segmentima smo posvetili najviše pažnje kod dizajna i izrade Lune. Od poznatih svetskih brendova na tržištu je prisutan samo Moleskin, sa dosta visokom cenom. Strastveni korisnici planera znaju da u inostranstvu mogu naći i druge brendove kao što su: Leuchtturm1917, Muji, Rhodia, svi sa sličnom cenom i kvalitetom.

Cilj Manonije je da ponudi planere visokog kvaliteta koji su dizajnirani i proizvedeni u Srbiji. Želimo da ponudimo kvalitet na nivou vodećih stranih brendovi, za dosta povoljniju i dostupniju cenu.

* * *

Što se mene tiče, dok sam pisao ovaj tekst dodatno sam potvrdio sebi da Luna jeste najbolji planer u Jugoslaviji. Ono što isto znam je da ima još prostora za unapređenje dizajna planera. Pre svega upotrebom i dodavanjem novih dotalja koji bi povećali funkcionalnost planera. Sada je najveći izazov pronaći još bolji papir za unutrašnje strane. Važno nam je da u što većoj meri koristimo materijale iz obnovljivih izvora. Papir na koricama je napravljen kroz upcycle proces, a misija je obezbediti pristupačan ekološki papir za unutrašnje strane.

Nedavno smo objavili tekst Odmor je otpor kako bi se pridružili Anici, popularizovali hashtaga na instagramu #odmorjeotpor i proširili kampanju u kojoj pozivamo sve da se bore za više slobodnog vremena. Napravili smo bedževe koje možete poručiti u našoj web prodavnici.

Ako ste izdržali ovaj hvalospev do kraja, sve što vam ostaje je da poručite Lunu.

Prestanite da jurcate, počnite da planirate.

admin
Grafički dizajner. Umetnik. Trkač.
manonijadesign@gmail.com