Ilustracija nastala po fotografiji na kojoj se nalaze Judita Alargić, Mitra Mitrović i Vera Zogović na Visu avgusta 1944. godine.

Odmor je otpor

Već duže vreme planiram da pišem o odmoru i uvek me uhvati neka nelagoda, neka teskoba. Kao da se unutar moje glave odvija neka rovoska bitka u kojoj su sve strane zauzele pozicije i mesecima ni makac. Šta je to toliko opterećujuće kada mislim o odmoru, zašto mi je uopšte odmor važan i šta je ustvari za mene odmor? Oko čega se ustvari odvija sukob i rovoski rat u mom mozgu i zašto mi je teško da pišem o odmoru. Pa izgleda da je to sukob želje i realnosti. Ili, kako da pišem o odmoru kada sam umoran i preopterećen svakodnevnim egzistencijalnim pitanjima.

Odmor pa rad

Recimo da je ultimativna zamisao odmora tri nedelje na plaži u svima poznatom ritmu more – sunce – hlad i tako u krug. Ali mene ne muči samo taj „the odmor“ mene muči kako da promenimo odnos prema odmoru, kako da dihotomiju rad pa odmor, preokrenemo u odmor pa rad. Neka od pitanja koja se nameću su: kako provodimo vikend, kada i kako se odmoramo tokom dana, kako se odmoramo dok radimo? Možda je naša predstava o idealnom odmoru ustvari potreba za begstvom, za ograničenom i kontrolisanom izolacijom, koja bi nas makar na kratko udaljila od svkodnevnih problema. Nema ničeg lošeg u begstvu, samo nismo uvek u mogućnosti da priuštimo tu vrstu (količinu) odmora, ali moramo da se borimo za uslove da svaku trenutak imamo pravo da se odmorimo, isključimo, pobegnemo,… Pitanje odmora me toliko zainteresovalo da će mi to sigurno postati okupacija u narednom periodu. Ovo je svakako povezano sa pitanjem vremena i kako ga koristimo i organizujemo, a o tome sam već pisao u ovom tekstu. Želim da odmoru pristupim iz malo drugačije perspektive i za sada mi se po glavi motaju sledeće teme:
  • Važnost pauze
  • Zamka „viška“ vremema tokom odmora
  • Problem freelance rada
  • Planiranje odmora

Odmor za sve

Važno je da pričamo o odmoru. Ne mislim na deljenje iskustva o super hrani, divnim mestima koje smo posetili, fotografijama koje smo napravili i ostalim uzbuđenjima sa putovanja, već da pričamo o odmoru kao otporu. Pre svega otporu kapitalizmu, nametnuoj produktivnosti, efektivnosti, i sve većim zahtevima koji nam se nameću kako bi ostali konkurenti. Važno je da osvestimo naše stavove o odmoru, a to znači i da osvestimo naše stavove o radu, poslu i vremenu. Dakle, što se mene tiče borba za dostupan odmor je borba za bolje radne i životne uslove. Moramo da se izborimo da na odmor ne idemo samo jednom ili dvaputa godišnje, odmor mora postati prioritet. Ako je odlazak na more ultimativni odmor, onda nek je život more.

#odmorjeotpor

Odmorjeotpor
Luna odmora na plaži u Rijeci
Ukoliko želite da se borite za više odmora, pomozite nam da svi čuju za #odmorjeotpor. Koristite hashtag #odmorjeotpor kada delite vaše slike sa putovanja, pauza, uživanja, izležavanja, plaža, planina, šetnja. O ovoj temi je već pisala Anica na svom blogu i moja topla preporuka da pročitate i njen serijal iz maja. Da biste oslobodili više vremena za odmor, možete da počnite da planirate. Ako želite da planirate sa uživanjem pogledajte ponudu naših planera.
admin
Grafički dizajner. Umetnik. Trkač.
manonijadesign@gmail.com