5 razloga zbog kojih koristim planer ⋆ Manonija

5 razloga zbog kojih koristim planer

Pre izvesnog vremena sam pisao o tome zašto je važno da postanemo svesni kako provodimo vreme i zašto je važno da zahtevamo više slobodnog vremena. Kao jedan od koraka naveo sam da je potrebno koristiti planer/notes/rokovnik/tefter, kako god zvali prostor u kome zapisujte beleške. Ali, zapisujete olovkom na papiru, ne u telefon, tablet itd.

Ja stalno imam neko blokče sa sobom i imam utisak da je tako od uvek. Od vrtića kada sam sate provodio u crtanju, preko škole, fakulteta do danas kada su mi papir i olovka osnovni alati za rad. Dešava se da koristim dva ili tri planera, svaki ima svoju namenu ili temu. U zadnje vreme se trudim da sve držim na jednom mestu, a u tome mi pomaže numeracija koju smo uveli u Luna planer.

Zašto je dobro koristiti planer?

U ovom tekstu želim da podelim sa vama razloge zbog kojih ja koristim planer za beleške. Verujem da ćete se pronaći u nekima, a možda će vas neki navesti da se zamislite. U svakom slučaju, biće mi drago da čujem i vaše mišljenje i razloge zbog kojih koristite ili ne koristie planer. Ovo su moji:

1. Zapisivanje pomaže pamćenju

Povećanim korišćenja digitalnih alata ovo je postala važna tema, pre svega u domenu obrazovanja i edukacije dece. Istraživanja pokazuju kako zapisivanje rukom na papiru angažuje više delova mozga od kucanja na tastaturi. U suštini, kada pišemo rukom naš mozak dobija povratne informacije od pokreta ruke, dodira olovke i papira, koji nisu jednolični kao pomeranje palca na ekranu ili kucanje na tastaturi. Tako se prilikom zapisivanja angažuje više delova mozga, čime svaka informacija ima više nivoa obrade, što dovodi do bržeg pamćenja. Ovo je moje uprošćeno objašnjenje, a više možete pročitati ovde.

2. Planer je dovoljno lagan i mali da ga uvek nosim sa sobom

Tokom dana kada se krećem gradom, uvek nosim ranac sa sobom u kome će uvek sigurno mesto naći planer, penkalo i voda. Meni je to navika i nikad mi planer nije bio suvišan teret. Mnogo veći teret mi je ako ga neponesem i nađem se u situaciji da nemam gde da zapišem nešto (belešku sa nekog predavanja, ideju, podsetnik, itd.). Verujem da neki planeri mogu biti teški i glomazni, zato je Luna urađena u B6 formatu koji je za nijansu manji od A5 i korice su napravljenje od duplog 300gr recikliranog papira umesto od klasičnog tvrdog poveza.

3. Odmor od ekrana

Verujem da je većina vas više puta čitala o problemima koje izaziva prekomerno korišćenje ekrana (tv, kompjuter, mobilni, tablet, itd). Nabrojaću neke probleme:

  • oštećenje vida, tačnije sindorm kompjuterskog vida
  • poremećaj spavanja
  • zavisnost od nagrade (to je ono kada stavite novi post pa vas puca dopamin od novih lajkova). Više možete pročitati ovde.

Ja definitivno moram da poradim ograničenju vremena ispred ekrana. Posebno uveče, pre spavanja. Zbog posla provodim dosta vremena ispred monitora, ali dosta vremena protraćim u gutanju sve dostupnog, neograničenog sadržaja. Najaviše mrzim kada mi se dan završi sa bolom u očima i neki generalnim osećajem koji mogu da opišem samo kao tupavost i isceđenost.

4. Planer je jednostavniji od aplikacija

Postoji dosta dobrih aplikacija koje nam pomažu da se bolje organizujemo, ja svakodnevno korisitm neke koje su besplatne i dostupne. Moram priznati da sam ranije često provodio dosta vremena u potrazi za aplikacijom koja će kao zakopano blago rešiti moje probleme i često sam bio razočaran nakon nekog vremena korišćenja mnogih programa. Činjenica je da vam za većinu, čak i krajne jednostavnih radnji, treba više aplikacija. Stalno na telefonu skačem iz jedne u drugu aplikaciju ne bi li sve upisao, zapamtio, izračunao, itd. Nekad, ili bolje reći uglavnom me to jako zamara. Dodatno, većina besplatnih aplikacija su besplatne zato što nemaju sve funkcije ili služe da prikupljaju podatke o vašim aktivnostima, i gotovo uvek morate da platite dodatno za premium izdanja, a i tada vas špijuniraju.

Moje iskustvo je da mi najviše odgovara kombinacija korišćenja notesa i aplikacija zajendo. Većinu stvari zapisujem u notes, a aplikacije su tu najviše kao alat za pretragu podataka i komunikaciju.

5. Planer povećava produktivnost

Korišćenje planera i zapisivanje mi pomaže da se fokusiram i svu pažnju usmerim da jedan problem. Ja i pažnja nemamo baš najbolji odnos, posebno ako sam na kompjuteru ili telefonu. Začas odlutam u traženju odgovora da razna „važna“ pitanja. Možete da zamislite koji je meni izazov pisati ove tekstove. Sa planerom sam svoj na svome, on mi ne pruža neograničeni sadržaj, ali mi drži pažnju, a to je nekada mnogo potrebnije. Plus, sve obaveze koje zapišem nekako postaju važnije, i prioritet u odnosu na one koje lebde u mislima.

BONUS Mobilni telefon nije isto što planer!

Provobitno ovo nisam hteo da stavljam kao poseban razlog i mislio sam da udenem u neke od navedenih. Verujem da dosta ljudi mobilni telefon vidi kao osnovni i dovoljan alat za organizvoanje, planiranje i rešavanje većine zadataka. Što se mene tiče notes isto stane u džep, ne treba mu power bank da bi stalno radio i lagan je. Najvažnije, ideje i podaci koji se nalaze u notesu difinitivno su sigurniji nego online. U ovo sam siguran, posebno nakon nedavnog iskustva hakovanja telefona. Srećom brzo sam reagovao pa nije bilo tako opasno. Jedini način da vam neko hakuje notes je da ga izgubite, ali ako su vam vaše beleške vredne makar koliko i vaš telefon, verujem da ćete ga dobro čuvati.

Mogući razlozi protiv notesa

Naravno notesi nisu savršeni alati i mnogima nije jednostavno i praktično da ih koriste. Razni su razlozi koji odvraćaju ljude od notesa: od toga da ne nosimo uvek torbu, pa ne znamo gde da stavimo notes, pa do problema sa snalaženjem u sopstvenim belešakama.

Postoje razne tehnike i inovacije koje vam mogu pomoći da bolje koristite vaše planere. Što se tiče gubljenja u beleškama, taj problem smo rešili numeracijom strana i indexom u Luna planeru. Potrebno je samo da budete malo organizovaniji i da zapišete na kojoj su strani neke važne beleške. Što se tiče tehnike, možete istražiti Bullet journaling, sve popularniju tehniku organizovanja planera koja akcenat stvalja na fokus, efektivnost i praćenje napredka. Kada smo dizajnirali Luna planer, vodili smo se iskustvima BuJo tehnike i uveli elemente koji bi omogućili lakše implementiranje BuJo tehnike.

***

Meni notes definitivno pomaže da jedan deo posla obavim dalje od ekrana, odmorim oči, fokusiram se na planove i odmorim od previše sadžaj u digitalnom svetu. Nedavno sam bio na panelu u okviru Culture Summit 2019 u Abu Dabiju na kome je Šanši Menon (Shashi Menon – osnivač i CEO Nervore) izjavio kako je analogno novo digitalno, i ja se u potpunosti slažem sa time. Čak i kratak odmor od digitalnog sadržaja je otpor koji pružamo iskorišćavanju našeg konzumiranja digitalnog sadržaja, od stvaranja profita digitalnim gigantima putem clickbeit-a do špijuniranja naših navika i podataka. Biti offline nije nimalo lako i to postaje privilegija bogatih.

Potrebno je dosta hrabrosti i odvažnosti da budemo offline. Valja krenuti od malih koraka, koristite notese i odmorite, jer #odmorjeotpor.

Ukoliko ste spremni da počnete offline borbu, spremili smo za sve vas mali poklon. Besplatnu dostavu za Luna planer. Potrebno je samo da se prijavite na našu mailing listu na ovom linku.

U narednom periodu ćemo se posvetiti temi

#odmorjeotpor

Temu je načela drugarica Anica, a mi smo nastavili sa ovim tekstom. Pratite nas na instagramu i pridužite nam se u promišljanu toga šta je odmor, kako i od čega da se odmorimo. Postavite vaša trenutke odmora na #odmorjeotpor.

Pogledajte i našu ponudu proizvoda na temu odmor je otpor.

Miloš Miletić
Grafički dizajner. Umetnik. Trkač.
manonijadesign@gmail.com
Select your currency
EUR Euro