5 razloga zašto je dobro da koristite planer

Vež sam pisao o tome zašto je važno da postanete svesni kako provodite vreme i zašto je važno da zahtevate više slobodnog vremena. Kao jedan od koraka naveo sam da je poželjno da zapisujte beleške u planer/rokovnik. Da zapisujete olovkom na papiru, ne u aplikaciju na telefone, tablet, računaru, itd.

Ja stalno imam neko blokče sa sobom i imam utisak da je tako od uvek. Od vrtića kada sam sate provodio u crtanju, bio je to početak 90-tih i bila je nestašica papira pa su mi vaspitačice donosile da crtam po njihovim platnim razredima, ali meni nije smetalo. Od srednje škole, preko fakulteta do danas kada papir i olovka su mi osnovni alati za rad. Dešava se da koristim dva ili tri planera, svaki ima svoju namenu ili temu. U zadnje vreme se trudim da sve držim na jednom mestu, a u tome mi pomaže numeracija strana koju smo uveli u Luna planer.

Zašto je dobro koristiti planer?

U ovom tekstu želim da podelim sa vama razloge zbog kojih ja koristim planer za beleške. Verujem da ćete se pronaći u nekima, a možda će vas neki navesti da se zamislite. U svakom slučaju, biće mi drago da čujem i vaše mišljenje i razloge zbog kojih koristite ili ne koriste planer. Ovo su moji:

1. Zapisivanje mi pomaže da bolje pamtim

Povećanim korišćenja digitalnih alata ovo je postala važna tema, pre svega u domenu obrazovanja i edukacije dece. Istraživanja pokazuju kako zapisivanje rukom na papiru angažuje više delova mozga od kucanja na tastaturi. U suštini, kada pišemo rukom naš mozak dobija povratne informacije od pokreta ruke, dodira olovke i papira, koji nisu jednolični kao pomeranje palca na ekranu ili kucanje na tastaturi. Tako se prilikom zapisivanja angažuje više delova mozga, čime svaka informacija ima više nivoa obrade, što dovodi do bržeg pamćenja. Ovo je moje uprošćeno objašnjenje, a više možete pročitati ovde.

2. Planer je dovoljno lagan i mali da ga uvek nosim sa sobom

Kada se krećem gradom, uvek nosim ranac sa sobom u kome uvek planer planer, pernicu i vodu. Meni je to navika i nikad mi planer nije bio suvišan teret. Mnogo veći teret mi je ako ga ne ponesem i nađem se u situaciji da nemam gde da zapišem neku belešku ili nisam siguran da li sam obavio sve što sam planirao. Verujem da neki planeri mogu biti teški i glomazni, zato je Luna urađena u B6 formatu koji je za nijansu manji od A5 i korice su napravljene od duplog 250gr recikliranog papira umesto od klasičnog tvrdog poveza.

3. Odmor od ekrana

Verujem da je većina vas više puta čitala o problemima koje izaziva prekomerno korišćenje ekrana (TV, računar, mobilni, tablet, itd). Nabrojaću neke probleme:

  • oštećenje vida, tačnije sindorm kompjuterskog vida
  • poremećaj spavanja
  • zavisnost od nagrade (to je ono kada stavite novi post pa stalno proveravate da li je stigao neki lajk ili komentar i vas radi dopamin). Više možete pročitati ovde.

Ja se trudim da ograničim korišćenje telefona. Posebno uveče, pre spavanja. Zbog posla provodim dosta vremena ispred monitora, ali dosta vremena protraćim u gutanju dostupnog, neograničenog sadržaja. Najaviše mrzim kada mi se dan završi sa bolom u očima i neki generalnim osećajem koji mogu da opišem samo kao tupavost i isceđenost. Najveći poboljšanje sam osetio kada sam isključio sve notifikacije sa društvenih mreža, pa mnogo ređe gledam u telefon. Zapisivanje obaveza u planer umesto u aplikacije na telefonu dodatno pomaže da odmorim oči.

4. Planer je jednostavniji od aplikacija

Postoji dosta aplikacija koje nam pomažu da se bolje organizujemo, ja svakodnevno koristim neke koje su besplatne i dostupne. Moram priznati da sam ranije često provodio dosta vremena u potrazi za aplikacijom koja će magično rešiti moje probleme (manjka fokusa i prokrastinaciju) i često sam bio razočaran nakon nekog vremena korišćenja. Činjenica je da vam za većinu, čak najjednostavnijih radnji treba više aplikacija. Dešavalo se da na telefonu skačem iz jedne u drugu aplikaciju ne bi li sve upisao, zapamtio, izračunao, itd. Na kraju me te aplikacije uglavnom dodatno zamaraju, stvaraju pritisak i povećavaju gledanje u ekran. Dodatno, većina aplikacija koje su besplatne nemaju sve funkcije ili prikupljaju podatke o vašim aktivnostima, i gotovo uvek morate da platite dodatno za premijum izdanja, a i tada vaši podaci nisu sigurni.

Moje iskustvo je da mi za planiranje najviše odgovara kombinacija korišćenja planera i jedne do dve aplikacije. Većinu stvari zapisujem na papir, a aplikacije mi služe postavljanje podsetnika i praćenje napretka u realizaciji pojedinih projekata.

5. Planer povećava produktivnost

Korišćenje planera i zapisivanje mi pomaže da se fokusiram i svu pažnju usmerim da jedan problem. Ja i pažnja nemamo baš najbolji odnos, posebno ako sam na kompjuteru ili telefonu. Za čas odlutam u traženju odgovora da razna „važna“ pitanja. Sa planerom sam svoj na svome, on mi ne pruža neograničeni sadržaj, ali mi drži pažnju, a to je nekada mnogo potrebnije. Plus, sve obaveze koje zapišem nekako postaju važnije i prioritet u odnosu na one koje lebde u mislima i lako ih zaboravim.

BONUS Mobilni telefon nije isto što planer!

Prvobitno ovo nisam hteo da stavljam kao poseban razlog i mislio sam da udenem u neke od navedenih. Verujem da dosta ljudi mobilni telefon vidi kao osnovni i dovoljan alat za organizovanje, planiranje i rešavanje većine zadataka. Što se mene tiče notes isto stane u džep, ne treba mu power bank da bi stalno radio i lagan je. Najvažnije, ideje i podaci koji se nalaze u notesu definitivno su sigurniji nego online. U ovo sam siguran, posebno nakon nedavnog iskustva hakovanja telefona. Srećom brzo sam reagovao pa nije bilo tako opasno. Jedini način da vam neko hakuje notes je da ga izgubite, ali ako su vam vaše beleške vredne makar koliko i vaš telefon, verujem da ćete ga dobro čuvati.

Mogući razlozi protiv notesa

Papirni planeri nisu savršen alat i mnogima nije jednostavno i praktično da ih koriste. Razni su razlozi koji odvraćaju ljude od planera: od toga da ne nose uvek torbu/ranac do problema sa snalaženjem u sopstvenim beleškama, manjkom motivacije, itd.

Postoje razne tehnike koje vam mogu pomoći da bolje koristite vaše planere. Ako imate taj problem da se snađete u vašim beleškama može vam pomoći numeracijom i strana za sadržaj u Luna planeru. Potrebno je samo da zapišete na kojoj su strani neke važne beleške. Što se tiče tehnike, možete istražiti Bullet journaling, sve popularniju tehniku organizovanja planera koja akcenat stavlja na fokus, efektivnost i praćenje napretka u ostvarivanju ciljeva. Kada smo dizajnirali Luna planer, vodili smo se iskustvima ove tehnike i uveli elemente koji bi omogućili njeno lakše implementiranje.

***

Meni notes definitivno pomaže da jedan deo posla obavim dalje od ekrana, odmorim oči, fokusiram se na planove i odmorim od previše sadržaja u digitalnom svetu. Manuelne radnje kao što je analogno vođenje beleški u papirni planer je otpor koji pružamo iskorišćavanju našeg konzumiranja digitalnog sadržaja, od stvaranja profita digitalnim gigantima putem clickbeit tehnike do špijuniranja naših navika i prikupljanja podataka. Biti offline nije nimalo lako i to postaje privilegija bogatih.

Potrebno je dosta hrabrosti i odvažnosti da se odupremo digitalnom sadržaju i tehnologijama. Naravno ne treba biti isključim, već umeren i fokusirati se da alate i sadržaje koji nam stvarno koriste da ostvarimo napredak. Nije rešenje u odbacivanju novih tehnologija, ali ni u odustajanju od tradicionalnijih praksi kao što je zapisivanje na papir. Korišćenje planera vam može pomoći da povratite kontrolu nad vašim vremenom i da se odmorite od informacija kojima vas stalno zatrpavaju, budite svesni #odmorjeotpor.

Ukoliko ste spremni da počnete offline borbu, spremili smo za sve vas mali poklon. Besplatnu dostavu za kupovinu nekog od naših planera. Potrebno je samo da se prijavite na našu mailing listu na ovom linku.

U narednom periodu ćemo se posvetiti temi

#odmorjeotpor

Temu je načela drugarica Anica, a mi smo nastavili sa ovim tekstom. Pratite nas na instagramu i pridužite nam se u promišljanu toga šta je odmor, kako i od čega da se odmorimo. Postavite vaša trenutke odmora na #odmorjeotpor.

Pogledajte i našu ponudu proizvoda na temu odmor je otpor.


Možda vas zanima


Izdvajamo iz ponude

admin
Grafički dizajner. Umetnik. Trkač.
manonijadesign@gmail.com